Gdy nachodzi mnie pokusa na słodkie staram się wybierać zdrowe, domowe desery. Świetnie w tej roli sprawdzają się owoce, które lubię łączyć z różnego rodzaju produktami. Dziś postanowiłam połączyć mus śliwkowy z ryżem jaśminowym, który idealnie pasuje do owoców.
Jest to delikatny, smaczny deser, który zaspakaja moją ochotę na niezdrowe, sklepowe łakocie.
Można stwierdzić, że nasze społeczeństwo jest "przecukrowane". Większość z nas nawet nie zdaje sobie sprawy ile spożywamy cukru w ciągu dnia. Dlatego kolejny raz zwracam uwagę by podczas dokonywania zakupów CZYTAĆ ETYKIETY. Podobny deser znajdujący się na półkach sklepowych zawiera ogromne ilości cukru i jego pochodnych, czyli substancji, które w przemyśle spożywczym możemy znaleźć niestety w większości produktów.
Składniki:
- Ryż jaśminowy Kupiec- 1 woreczek
- Śliwki japońskie- 4 duże sztuki
- Mleko 1,5%
- Świeże suszone śliwki - do dekoracji
Przepis:
1. Ryż ugotować w mleku z wodą (proporcje pół na pół).
2. Śliwki pokroić w drobne kawałki i poddusić na patelni teflonowej przez około 5 minut. Następnie zmiksować na mus. Do pucharków nakładać na przemiennie ryż z musem. Całość udekorować śliwkami.
Jedna porcja dostarcza około:
B-4 g T-0,3 g W-54 g E- 228 kcal WW-5
Super, ja takich deserków nie kupuję, wolę właśnie zrobić sama :)
OdpowiedzUsuń