ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Szarlotka tatrzańska- wersja odchudzona

Szarlotka tatrzańska- wersja odchudzona

Written By Zapachywkuchni on piątek, 14 października 2016 | 08:00


























Odpoczywając w Tatrach miałam przyjemność wypróbować tradycyjnej Szarlotki Tatrzańskiej, która podbiła moje serce. Wspomnienie tego smaku zostało mi, aż do powrotu do domu! Spróbowałam odwzorować ten smakołyk oczywiście z lekką modyfikacją. Zatem biała mąka została wymieniona na pełnoziarnistą, cukier jak zwykle na ksylitol, a śmietana na jogurt naturalny. 
Ps: Najlepiej smakuje drugiego dnia ;) by szarlotka była wyższa polecam dodać więcej jabłek niż w przepisie.

Składniki:

Ciasto:
  • Mąka pełnoziarnista typ 1850 - 2 szklanki
  • Masło- 1/3 kostki
  • Ksylitol- 1/4 szklanki
  • Jogurt naturalny- 2 łyżki 
  • Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
  • Żółtko jaj- 2 sztuki
  • Ksylitol w pudrze- do smaku (na wierzch ciasta)

Masa jabłkowa:
  • Jabłka- 6 dużych sztuk
  • Ksylitol - do smaku 
  • Cynamon- 3 łyżeczki 

Przepis:
1. Mąkę zagnieść z zimnym masłem, żółtkami. Następnie dodać proszek do pieczenia, jogurt i ksylitol. Wszystko ponownie zagnieść. Podzielić na 2 części. Chłodzić w lodówce przez godzinę. 
2. Jabłka obrać,przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Plasterki jabłek wymieszać w misce z cynamonem i ksylitolem.
3. Blachę kwadratową wyłożyć papierem. Połowę ciasta rozłożyć na dnie blaszki o wymiarach 21*21cm. Piec przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie ciasto należy wyciągnąć,a następnie delikatnie przykryć jabłkami. Resztę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać wierzch jabłek.
4. Piec w piekarniku około 35 minut w temperaturze 160 stopni. 
Wierzch można posypać ksylitolem w pudrze.

Jeden kawałek ciasta (1/16) dostarcza około:
B-32,6 g T-5 g W-22,4 g E-134,5  kcal WW-2
SHARE

About Zapachywkuchni

8 komentarze :

  1. apetyczny przepis,
    zjadłabym duży kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje za miłe słowa ;) ja też od razu zajadam się podwójną porcją :D

      Usuń
  2. Jaka piękna! Zapraszam na swój blog kulinarny! https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wersja, upiekę kiedyś w wersji orkiszowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mąką orkiszową będzie równie dobrze smakować ;) polecam gorąco

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Pani Aniu podaję wymiary formy : 21*21cm ;) pozdrawiam gorąco

      Usuń