Odpoczywając w Tatrach miałam przyjemność wypróbować tradycyjnej Szarlotki Tatrzańskiej, która podbiła moje serce. Wspomnienie tego smaku zostało mi, aż do powrotu do domu! Spróbowałam odwzorować ten smakołyk oczywiście z lekką modyfikacją. Zatem biała mąka została wymieniona na pełnoziarnistą, cukier jak zwykle na ksylitol, a śmietana na jogurt naturalny.
Ps: Najlepiej smakuje drugiego dnia ;) by szarlotka była wyższa polecam dodać więcej jabłek niż w przepisie.
Składniki:
Ciasto:
- Mąka pełnoziarnista typ 1850 - 2 szklanki
- Masło- 1/3 kostki
- Ksylitol- 1/4 szklanki
- Jogurt naturalny- 2 łyżki
- Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
- Żółtko jaj- 2 sztuki
- Ksylitol w pudrze- do smaku (na wierzch ciasta)
Masa jabłkowa:
- Jabłka- 6 dużych sztuk
- Ksylitol - do smaku
- Cynamon- 3 łyżeczki
Przepis:
1. Mąkę zagnieść z zimnym masłem, żółtkami. Następnie dodać proszek do pieczenia, jogurt i ksylitol. Wszystko ponownie zagnieść. Podzielić na 2 części. Chłodzić w lodówce przez godzinę.
2. Jabłka obrać,przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Plasterki jabłek wymieszać w misce z cynamonem i ksylitolem.
3. Blachę kwadratową wyłożyć papierem. Połowę ciasta rozłożyć na dnie blaszki o wymiarach 21*21cm. Piec przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie ciasto należy wyciągnąć,a następnie delikatnie przykryć jabłkami. Resztę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać wierzch jabłek.
4. Piec w piekarniku około 35 minut w temperaturze 160 stopni.
Wierzch można posypać ksylitolem w pudrze.
Jeden kawałek ciasta (1/16) dostarcza około:
B-32,6 g T-5 g W-22,4 g E-134,5 kcal WW-2
apetyczny przepis,
OdpowiedzUsuńzjadłabym duży kawałek ;)
Bardzo dziękuje za miłe słowa ;) ja też od razu zajadam się podwójną porcją :D
UsuńJaka piękna! Zapraszam na swój blog kulinarny! https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńDziękuje ;) chętnie odwiedzę Twojego bloga ;)
UsuńSuper wersja, upiekę kiedyś w wersji orkiszowej :)
OdpowiedzUsuńZ mąką orkiszową będzie równie dobrze smakować ;) polecam gorąco
UsuńJaka duża foremka?
OdpowiedzUsuńPani Aniu podaję wymiary formy : 21*21cm ;) pozdrawiam gorąco
Usuń