Święta to czas, który spędzamy z najbliższymi. Chwile spędzone w kuchni od zawsze powoduje u mnie uśmiech. Natomiast z niecierpliwością nie mogę się doczekać pichcenia pysznych, świątecznych ciast w mamusiowej kuchni.
Bardzo lubię przygotowywać świąteczne wypieki, gdyż w mojej kuchni unosi się w tedy zapachy świąt. Powoduje on, że czuję się jak małe dziecko czekające na gwiazdkę, beztrosko, a zarazem radośnie.
Pragnę się z Wami podzielić ciastem, które uwielbiałam jeść w swoim rodzinnym domu. Oczywiście ciasto jest zmodyfikowane bym mogła swobodnie się nim zajadać ;)
Składniki:
- Mąka pełnoziarnista typ 1850- 1,5 szklanki
- Mąka pszenna typ 650 - 1 szklanka
- Mleko 1,5%- 1 szklanka
- Masło klarowane/olej- ok. 60g
- Dżem nisko słodzony lub 100% czarna porzeczka- 1 słoik
- Przyprawa do piernika -1 sztuka
- Soda oczyszczona- 2 łyżeczki
- Ksylitol- 1/2 szklanki
- Jajka- 3 sztuki
- Kakao- 2 łyżki
Polewa:
- Gorzka czekolada z żurawiną- 80g
- Mleko 1,5%- 8 łyżek
- Posypka arachidowa prażona delecta- 30g
- Posypka karmel decorada delecta- 20g
Przepis:
1. Jaja ubić z ksylitolem, dodać tłuszcz, mleko dalej ubijać. Następnie dodać przyprawę do piernika, mąkę, kakao, sodę dalej ubijać. Na samym końcu należy dodać dżem- zmiksować i odstawić.
2. Prostokątną formę o wymiarach około 24*37 wyłożyć papierem i posmarować tłuszczem. Gotowe ciasto wlać do formy. Odstawić na 20 minut. Piec w piekarniku przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni celcjusza.
3. W garnku roztopić czekoladę wraz z mlekiem. Polać wystudzone ciasto polewą, a na wierzch posypać ją orzeszkami i karmelem.
100g ciasta dostarcza :
B-6,4 g T-5,6 g W-33,8 g E-197,8 kcal WW- 4
ile tego dżemu??ile gram do ciasta?i jaki polecasz dżem?
OdpowiedzUsuńNajlepiej dodać dżem lub powidła z czarnej porzeczki. Natomiast jeśli chodzi o gramaturę to około 220g (1 słoiczek) ;) pozdrawiam
UsuńPięknie wyrosło i do tego pełnoziarniste :) Super :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ;) niestety trochę zwykłej mąki trzeba dodać bo bez niej nie byłoby tego efektu ;) Natomiast sama nie spodziewałam się, że wyrośnie tak ładnie ;)
UsuńWygląda mega apetycznie. Dziękuję za modyfikację, właśnie ułatwiłaś mi obliczanki a w zasadzie wyręczyłaś. A blaszkę miałaś taką ok. 24*37 cm czy też mniejszą?
OdpowiedzUsuńMoja blacha miała mniej więcej właśnie takie wymiary ;) zwykła, duża i prostokątna ;D
Usuń