Ciasto bez mąki ?! oj tak ! Różne opinie słyszałam o cieście z fasoli dlatego dość dużo czasu zajęło mi jego przygotowanie. Oczywiście mój wypiek zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Ciasto jest dosyć wilgotne, lekkie, a zarazem bardzo smaczne. Nie wyczuwa się posmaku fasoli, lecz czekoladę. Takie innowacyjne ciasto ma wiele zalet. Jest pozbawione cukru, które wykluczamy w diecie z powodów zdrowotnych. Nie posiada glutenu, którego ograniczenie, a nawet wykluczenie z diety stało się ostatnio dosyć modne i nie zawsze uzasadnione. Ponadto nie jest tak kaloryczne jak ciasta znajdujące się w cukierniach.
Gorąco polecam !
Składniki:
- Fasola czerwona z puszki- 2 puszki
- Kakao- 6 łyżek
- Ksylitol- 5-6 łyżeczek
- Jajka- 4 sztuki
- Daktyle suszone- 50g
- Proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
- Rum- 75ml
- Jogurt naturalny- 2 łyżki
- Masło klarowane- 2 łyżki
- Banan- 1 sztuka
Przepis:
Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać wodą kilkakrotnie, zmiksować na gładką masę. Następnie dodać jaja, banana, kakao, proszek pieczenia, jogurt naturalny i ksylitol- całość zmiksować. Pod koniec dodać masło i rum. Daktyle drobno pokroić i wsypać do ciasta, całość wymieszać łyżką.
Formę do pieczenia (wymiary 21*21) wyłożyć papierem i wlać gotowe ciasto. Piec w piekarniku przez około 45 minut w temperaturze 150 stopni.
Jeden kawałek ciasta (1/16) dostarcza około:
B-2,6 g T-4,5 g W-15,3 g E-108,4 kcal WW- 1,5
Póki co jakoś nie mogę zmusić się do wrzucenia fasoli i czekolady do jednej michy, ale chyba powinnam się jednak przekonać:)
OdpowiedzUsuńPani Olgo miałam ten sam dylemat, ale pewnego dnia moja pacjentka przyniosła właśnie te ciasto do spróbowania ;) było tak pyszne, że w końcu sama je upiekłam i to była dobra decyzja ;) !
UsuńW tym tygodniu kupiłam puszkę fasoli, bo zawsze czytając przepisy mi jej brakuje i pewnie niedługo jakiś eksperyment i u mnie się pojawi :) A brownie wygląda super! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo ;) mam nadzieję, że Pani potrawa będzie równie apetyczna ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy zamiast ksylitolu mogę dodać zwykły cukier??ten ksylitol jest drogi w sklepach a szkoda
OdpowiedzUsuńWitam, jak najbardziej można dodać zwykły cukier, natomiast zwiększy to kaloryczność ciasta ;) pozdrawiam ;)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńA a na jaka blaszkę jest ten przepis?
Witam, Pani Basiu ciasto jest wykonane na blaszce o wymiarach około 21*21 ;) pozdrawiam
Usuńciasto mi nie uroslo, wyszedl kluch. Co zle zrobilam?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie, ciężko mi powiedzieć co mogło pójść nie tak ;/ mi zawsze wychodzi idealnie, moim pacjentom oraz znajomym również. Ciasto mocno wysokie nie wyrośnie, ale kluch nie powinien wyjść.
OdpowiedzUsuń