Przed nami okres zabaw i spotkań towarzyskich czyli karnawał. Mam dla Was dziś rewelacyjną przekąskę, którą z pewnością zaskoczycie swoich gości. Mini burgery to przegryzka, która dostarcza zdecydowanie mniej kalorii niż zakupiona w fast food'ach. Przepis jest naprawdę prosty, a efekt zadowoli każdego ;)
Składniki:
Bułeczki:
- Mąka pszenna pełnoziarnista- 2 szklanki
 - Mąka pszenna- 1 szklanka
 - Mleko 1,5%- pół szklanki
 - Ciepła woda- pół szklanki
 - Cukier- łyżeczka
 - Olej kokosowy- 50g
 - Sól
 - Pieprz
 - Papryka ostra
 - Bazylia
 
Burgery:
- Jajko- 1 sztuka
 - Siemię lniane- 1 łyżka
 - Mięso mielone - wołowe/ z kurczaka/ z indyka- 500g
 - Cebula- 1 sztuka
 - Pieprz
 - Bazylia
 - Papryka ostra
 - Zioła prowansalskie
 - Sól
 - Pomidor
 - Ogórek
 - Sałata
 
Przepis:
Bułeczki:
Mleko i wodę podgrzać, olej roztopić i ostudzić. Do miski pokruszyć drożdże dodać cukier, sól, płyny i 2 łyżki mąki. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wymieszać. Formę do muffinów wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Do każdej foremki włożyć niewielką kulkę ciasta około 1/2 wielkości foremki. Piec w piekarniku przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Z przepisu wyjdą około 22 sztuki.
Burgery:
Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć, w misce mięso wymieszać z przyprawami, siemieniem, jajkiem i cebulką. Formować małe burgery, które następnie ułożyć na blaszce i piec w piekarniku około 15-20 minut w temperaturze około 180 stopni.
Bułeczki przeciąć na pół. Na dolną część położyć plaster ogórka, następnie burgera, pomidora i sałatę przykryć górną częścią bułki. W środek burgera wbić wykałaczkę.
Jeden mini burger dostarcza:
Na karnawałową imprezę super opcja :)
OdpowiedzUsuń