Przed nami okres zabaw i spotkań towarzyskich czyli karnawał. Mam dla Was dziś rewelacyjną przekąskę, którą z pewnością zaskoczycie swoich gości. Mini burgery to przegryzka, która dostarcza zdecydowanie mniej kalorii niż zakupiona w fast food'ach. Przepis jest naprawdę prosty, a efekt zadowoli każdego ;)
Składniki:
Bułeczki:
- Mąka pszenna pełnoziarnista- 2 szklanki
- Mąka pszenna- 1 szklanka
- Mleko 1,5%- pół szklanki
- Ciepła woda- pół szklanki
- Cukier- łyżeczka
- Olej kokosowy- 50g
- Sól
- Pieprz
- Papryka ostra
- Bazylia
Burgery:
- Jajko- 1 sztuka
- Siemię lniane- 1 łyżka
- Mięso mielone - wołowe/ z kurczaka/ z indyka- 500g
- Cebula- 1 sztuka
- Pieprz
- Bazylia
- Papryka ostra
- Zioła prowansalskie
- Sól
- Pomidor
- Ogórek
- Sałata
Przepis:
Bułeczki:
Mleko i wodę podgrzać, olej roztopić i ostudzić. Do miski pokruszyć drożdże dodać cukier, sól, płyny i 2 łyżki mąki. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wymieszać. Formę do muffinów wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Do każdej foremki włożyć niewielką kulkę ciasta około 1/2 wielkości foremki. Piec w piekarniku przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Z przepisu wyjdą około 22 sztuki.
Burgery:
Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć, w misce mięso wymieszać z przyprawami, siemieniem, jajkiem i cebulką. Formować małe burgery, które następnie ułożyć na blaszce i piec w piekarniku około 15-20 minut w temperaturze około 180 stopni.
Bułeczki przeciąć na pół. Na dolną część położyć plaster ogórka, następnie burgera, pomidora i sałatę przykryć górną częścią bułki. W środek burgera wbić wykałaczkę.
Jeden mini burger dostarcza:
Na karnawałową imprezę super opcja :)
OdpowiedzUsuń