ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Kto już próbował KOMOSY RYŻOWEJ ?

Kto już próbował KOMOSY RYŻOWEJ ?

Written By Zapachywkuchni on środa, 18 stycznia 2017 | 10:12

























Kto już próbował KOMOSY RYŻOWEJ ?
Komosa ryżowa, quinoa lub ryż peruwiański to ziarna o kremowym/brązowym kolorze, o lekko słodkim smaku. Nie posiadają glutenu, który w ostatnim czasie jest dosyć kontrowersyjny. 


Zawarte w nim saponiny działają przeciwalergicznie, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie oraz przeciwwirusowo. Są źródłem flawonoidów, które wykazują działanie antyoksydacyjne (chronią przed atakiem wolnych rodników-substancji szkodliwych wytwarzanych w organizmie) .
Quinoa dostarcza białka pełnowartościowego czyli takiego, który zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (organizm ich nie wytwarza dlatego trzeba je dostarczyć wraz z dietą). Ponadto zawierają kwasy tłuszczowe nienasycone, które przyczyniają się do redukcji poziomu cholesterolu LDL. 
Ze względu na niskie indeks glikemiczny (IG-35) oraz wysoką zawartość błonnika pokarmowego, komosa jest zalecana dla osób chorujących na cukrzycę.


Można ją spożywać jako zamiennik ziemniaków lub ryżu.
SHARE

About Zapachywkuchni

3 komentarze :