Home
»
ciekawostki dietetyczne
»
Kto już próbował KOMOSY RYŻOWEJ ?
Kto już próbował KOMOSY RYŻOWEJ ?
Written By Zapachywkuchni on środa, 18 stycznia 2017 | 10:12
Kto już próbował KOMOSY RYŻOWEJ ?
Komosa ryżowa, quinoa lub ryż peruwiański to ziarna o kremowym/brązowym kolorze, o lekko słodkim smaku. Nie posiadają glutenu, który w ostatnim czasie jest dosyć kontrowersyjny.
Zawarte w nim saponiny działają przeciwalergicznie, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie oraz przeciwwirusowo. Są źródłem flawonoidów, które wykazują działanie antyoksydacyjne (chronią przed atakiem wolnych rodników-substancji szkodliwych wytwarzanych w organizmie) .
Quinoa dostarcza białka pełnowartościowego czyli takiego, który zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (organizm ich nie wytwarza dlatego trzeba je dostarczyć wraz z dietą). Ponadto zawierają kwasy tłuszczowe nienasycone, które przyczyniają się do redukcji poziomu cholesterolu LDL.
Ze względu na niskie indeks glikemiczny (IG-35) oraz wysoką zawartość błonnika pokarmowego, komosa jest zalecana dla osób chorujących na cukrzycę.
Można ją spożywać jako zamiennik ziemniaków lub ryżu.
Przyznaję się, że jeszcze nie próbowałam;)
OdpowiedzUsuńOlga PI to wszystko jeszcze przed Tobą ! ;)
UsuńPróbowałam i bardzo mi smakuje :)
OdpowiedzUsuń