Kto próbował już SPIRULINY ?
Spirulina czyli zielono-niebieska alga morska z grupy nicieni. Jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka roślinnego. Dlatego jest dobrym zamiennikiem mięsa. Często stosowany u osób będących na dietach wegetariańskich/wegańskich.
Dodatkowym atutem jest tutaj wysoka zawartość witaminy B12 , oraz żelaza, których to niedobory często obserwuje się u osób nie jedzących mięsa/produktów pochodzenia zwierzęcego.
Ta roślina odznacza się dużą ilością cennych składników odżywczych.
Jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy (składnik pomocny w walce z wolnymi rodnikami czyli substancjami, które niekorzystnie wpływają na nasz organizm).
Cenne źródło beta-karotenu, którego jest znacznie więcej niż w marchewce, powszechnie uważanej za doskonałe źródło prowitaminy A.
Ponadto spirulina:
- redukuje poziom cholesterolu (kwas gamma-linolenowy- GLA),
- dzięki dużej zawartości witamin z grupy B redukuje poziom stresu i niepokoju,
- kontroluje apetyt (fenyloalanina),
- wzmacnia odporność,
- pomaga zwiększyć libido,
- ma działanie przeciwstarzeniowe
- oraz zwalcza infekcje.
Na pólkach sklepowych możemy ją znaleźć w formie tabletek lub sproszkowanej.
Ja jeszcze nie próbowałam, ale trochę mnie odstrasza :D chyba najprędzej spróbuję w wersji tabletkowanej.
OdpowiedzUsuń