Z wytęsknieniem czekam na ciepłe i słoneczne dni, ale dziś rozkoszuję się deserem adekwatnym do pogody- chłodzonym deserem BIG TRIO. To pyszny, zdrowy deser pozbawiony cukru, natomiast zwolennikom słodkiego smaku polecam dodać trochę ksylitolu lub stewii.
Składniki:
- Mleko bezlaktozowe -200 ml
- Maliny mrożone - 40 g
- Czekolada gorzka -50 g
- Żelatyna- 4 łyżeczek
Dodatkowo można dosłodzić deser ksylitolem rozpuszczając go z żelatyną.
1. 30 g czekolady rozpuścić z trzema łyżkami mleka. Na dno salaterki wlać trochę roztopionej czekolady i przelewać po bokach by powstały paski na bokach naczynia. Wstawić na 15 minut do zamrażarki.
2. Mleko (80 ml) podgrzać z żelatyną-można dodać 1-2 łyżeczki ksylitolu. Łyżkę roztopionej czekolady zblendować z 50 ml mleka, dodać łyżkę mleka z roztopioną żelatyną. Wlać do salaterki, a następnie włożyć na 10 minut do zamrażarki.
3. Maliny zmiksować z 50 ml mleka, dodać łyżkę mleka z roztopioną żelatyną.
4. Gdy masa kakaowa się zetnie wlać masę różową, a na sam wierzch wlać białą masę- schłodzić.
5. Wierzch udekorować malinami i czekoladą.
Przechowywać w lodówce.
Deser dostarcza około:
B-10 g T-17 g W-37 g E- 327 kcal WW-4
Fajny przepis, prosty takie jak lubię :)
OdpowiedzUsuńPani Marzeno coś nas łączy bo ja również cenię sobie prostotę w kuchni ;) pozdrawiam gorąco
UsuńPrezentuje się obłędnie!
OdpowiedzUsuń