Sezon na cukinię uważam za otwarty !
Rozpoczynam od wegetariańskich placuszków z dodatkiem twarożku. Bardzo pyszne i jak zwykle -banalne danie ! Wystarczy zmieszać składniki, usmażyć i gotowe.
Szybko i prosto i przyjemnie !
Składniki:
- Cukinia- 1 większa sztuka
- Mąka pszenna pełnoziarnista- 1-2 łyżki
- Otręby pszenne- 1 łyżka
- Jajko- 2 sztuki
- Sól
- Pieprz
- Koperek
- Twaróg- 250g
- Mleko- 1 łyżka
- Szczypiorek- 1 pęk
1. Cukinię zetrzeć na tarce, posypać solą i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru wody. Koperek posiekać i wsypać do cukinii. Dodać jajka, przyprawy, mąkę, otręby- wymieszać. Smażyć na patelni teflonowej z obu stron na złoty kolor.
2. Szczypiorek drobno pokroić, a następnie wymieszać z twarogiem, dodać 1 łyżkę mleka i doprawić solą i pieprzem.
3. Na gotowe placuszki nakładać po łyżce pasty, a wierzch posypać pokrojonym szczypiorkiem.
100g placuszków dostarcza około:
B-11,4 g T-2,3 g W-7 g E- 90 kcal WW-0,5
Lekkie i pysze placuchy:)
OdpowiedzUsuńOj tak ! pozdrawiam :)
Usuń