Pewnie nie wiecie, ale moim ulubionym daniem są pierogi ruskie. Kojarzą mi się z dzieciństwem, czasem beztroskim i przede wszystkim z domem i moimi najbliższymi. To właśnie moja mama nauczyła mnie je robić. Tradycyjnie w domu są wykonywane na mące pszennej, ale ja dziś wykonałam je w trochę innej, ciemniejszej wersji. Wiadomo różnią się trochę w smaku, ale dla tych, którzy nie mogą spożywać zwykłej mąki będą idealną alternatywą !
Tak jak wspominałam wcześniej ta wersja jest najbliższa moim kubkom smakowym zatem nawet podczas okresu wigilijnego muszą się znaleźć na moim stole.
Składniki:
Ciasto:
- Mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850- 2 szklanki
- Mąka pszenna -4 łyżki
- Woda
Farsz:
- Ziemniaki- 1kg
- Ser biały chudy- kostka 200g
- Cebula- 2 sztuki
- Sól
- Pieprz
- Olej- 1 łyżka
Przepis:
Farsz: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gnieciemy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie kroimy drobno cebulę i podsmażymy na oleju, aż nabierze złotego koloru. Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy do smaku.
Ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę, w której robimy zagłębienie, do środka stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy i wykrajamy szklanką koła. Na każde koło dajemy łyżeczkę farszu i zlepiamy boki pierogów. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Farsz: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gnieciemy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie kroimy drobno cebulę i podsmażymy na oleju, aż nabierze złotego koloru. Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy do smaku.
Ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę, w której robimy zagłębienie, do środka stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy i wykrajamy szklanką koła. Na każde koło dajemy łyżeczkę farszu i zlepiamy boki pierogów. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Z przepisu wyjdzie około 40 pierogów
100g pierogów dostarcza około:
0 komentarze :
Prześlij komentarz