ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Pełnoziarniste ruskie

Pełnoziarniste ruskie

Written By Zapachywkuchni on czwartek, 22 listopada 2018 | 15:57




























Pewnie nie wiecie, ale moim ulubionym daniem są pierogi ruskie. Kojarzą mi się z dzieciństwem, czasem beztroskim i przede wszystkim z domem i moimi najbliższymi. To właśnie moja mama nauczyła mnie je robić. Tradycyjnie w domu są wykonywane na mące pszennej, ale ja dziś wykonałam je w trochę innej, ciemniejszej wersji. Wiadomo różnią się trochę w smaku, ale dla tych, którzy nie mogą spożywać zwykłej mąki będą idealną alternatywą ! 
Tak jak wspominałam wcześniej ta wersja jest najbliższa moim kubkom smakowym zatem nawet podczas okresu wigilijnego muszą się znaleźć na moim stole. 

Składniki:
Ciasto:
  • Mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850- 2 szklanki
  • Mąka pszenna -4 łyżki
  • Woda
Farsz:
  • Ziemniaki- 1kg
  • Ser biały chudy- kostka 200g
  • Cebula- 2 sztuki
  • Sól
  • Pieprz 
  • Olej- 1 łyżka

Przepis:
Farsz: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gnieciemy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie kroimy drobno cebulę i podsmażymy na oleju, aż nabierze złotego koloru. Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy do smaku.

Ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę, w której robimy zagłębienie, do środka stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy i wykrajamy 
szklanką koła. Na każde koło dajemy łyżeczkę farszu i zlepiamy boki pierogów. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

Z przepisu wyjdzie około 40 pierogów

100g pierogów dostarcza około:
B-6 g  T-1,1 g  W-23,4 g  E- 125 kcal  WW-2


SHARE

About Zapachywkuchni

0 komentarze :

Prześlij komentarz