Święta tuż tuż także dlatego już przygotowałam dla Was banalny przepis na pełnoziarniste uszka z grzybami. Podstawowym przepis na ciasto znajdziecie również w pozostałych moich przepisach z pierogami, a farsz jest tak dziecinnie prosty w wykonaniu, że poradzi sobie z nim na pewno każdy.
Składniki:
Ciasto:
- Mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850- 2 szklanki
- Mąka pszenna -4 łyżki
- Woda
Farsz:
- Pieczarki- 500g
- Przyprawa warzywna
- Sól
- Pieprz
- Olej
Przepis:
Farsz:
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na drobne paski i podsmażamy na oleju. Na koniec przyprawiamy do smaku.
Ciasto:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, w której robimy zagłębienie, do środka stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy i wykrajamy szklanką koła. Na każde koło dajemy łyżeczkę farszu i zlepiamy boki pierogów,a następnie łączymy boki pieroga. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, w której robimy zagłębienie, do środka stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy i wykrajamy szklanką koła. Na każde koło dajemy łyżeczkę farszu i zlepiamy boki pierogów,a następnie łączymy boki pieroga. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
100g pierogów dostarcza około:
B-6 g T-1,3 g W-25,5 g E- 131,8 kcal WW-2,5
0 komentarze :
Prześlij komentarz