ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Bezglutenowy jabłecznik na kruchym spodzie

Bezglutenowy jabłecznik na kruchym spodzie

Written By Zapachy Kuchni on sobota, 20 grudnia 2014 | 01:49




























Dziś mam dla Was słodką propozycję deseru z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej. Wypiek jest bezglutenowy w związku z tym jest idealny dla osób posiadających alergię na gluten jak i dla osób lubiących poznawać nowe smaki kulinarne. 
Jabłecznik mieli okazję spróbować moi goście- zasmakował wszystkim !
Gorąco polecam ! :)

Składniki:
Dolna warstwa ciasta :
  • Mąką kukurydziana-1 szklanka (115g)
  • Mąką ziemniaczana- 1 szklanka (160g)
  • Cukier- 1/3 szklanki (70g)
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy- 2 łyżeczki
  • Jajka- 2 sztuki
  • Margaryna mleczna- 1/3 kostki


Masa jabłkowa:
  • Jabłka- 3 sztuki (600g)
  • Cukier- 6 łyżeczek (60g)
  • Cynamon- do smaku


Kruszonka:
  • Margaryna mleczna- 1/3 kostki
  • Cukier- 4 łyżki (40g)
  • Mąka kukurydziana- 3 łyżki (30g)


Przepis :
1. Jaja wbić do miski, dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia, cukier i margarynę. Ciasto ugnieść na gładką konsystencję.
2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka, dodać cynamon i cukier, dusić na ogniu dolewając co jakiś czas wodę. Czynność ta powinna trwać, aż do momentu uzyskania miękkich rozpadających sie kawałków jabłek. Schłodzić.
3. Tortownicę wyłożyć papierem,na spód położyć ciasto, następnie tę warstwę kłaść masę z jabłek.
4. Margarynę ugnieść z cukrem i mąką kukurydzianą, odrywać kawałki układając na cieście (kruszonka nie przykryje całej powierzchni ciasta, pod wpływem temperatury trochę się "rozleje").
5. Piec w piekarniku przez 50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Z przepisu wychodzi ciasto wysokości około 3-4 cm.

1 kawałek ciasta zawiera:

B-3,2g  T- 14,7 g  W-41,2g  E- 303 kcal  WW- 4




SHARE

About Zapachy Kuchni

3 komentarze :

  1. Nie ma czegos takiego jak alergia na gluten! Takie cos nazywamy nietolerancja pokarmowa, ale nie alergia:) a ciasto pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację "alergia na gluten" jest to nazwa potoczna nietolerancjii glutenu ;)

      Usuń