ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Penne ze szpinakiem i kurczakiem

Penne ze szpinakiem i kurczakiem

Written By Zapachy Kuchni on środa, 17 grudnia 2014 | 02:06


























W dzieciństwie szpinak był dla mnie zieloną papką przypominająca trawę na talerzu, dopiero na studiach poznałam jego smak i go pokochałam. Od tej pory często pojawia się w mojej kuchni w coraz to nowszych kombinacjach :)

Kilka słów o szpinaku :
Szpinak zawiera składniki mineralne takie jak żelazo biorące udział w produkcji czerwonych krwinek, magnez wpływajacy korzystnie na układ nerwowy oraz potas obniżajacy ciśnienie tętnicze krwi. Zawarty w szpinaku kwas foliowy zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej płodu.
Posiada również działanie przeciwutleniające.
Jest warzywem niskokalorcznym,100g dostarcza jedynie 16 kcal.



PENNE ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM


Składniki :

  • Mrożony lub świeży szpinak- 500g
  • Śmietana 30% (kremówka) lub serek mascarpone- 250g
  • Czosnek, 5 ząbków
  • Pierś z kurczaka- 0,5kg
  • Makaron penne- 400g
  • Olej
  • Gałka muszkatołowa
  • Pieprz
  • Przyprawa warzywna

Przepis:

  1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą warzywną smażyć na oleju, aż do zarumienienia.
  2. Mięso zdjąć z patelni i wrzucić na nią mrożony szpinak. Smażyć, aż do odparowania wody.
  3. W między czasie, czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z gałką muszkatołową.
  4. Czosnek lekko podsmażyć, połączyć ze szpinakiem. Dodać do tego śmietanę, przyprawę warzywną, pieprz. Na końcu dodać kawałki kurczaka i wymieszać, chwilę smażyć.  
  5. Ugotować makaron, odcedzić i dodać do makaronu sos z kurczakiem, wszystko wymieszać, gotując na małym ogniu.

 Ilość porcji: 4


Jedna porcja zawiera :

B-29g  T- 24 g  W-84g  E- 650 kcal  WW- 8
SHARE

About Zapachy Kuchni

5 komentarze :

  1. Czy jest śmietana 30%, czy tylko śmietanka?

    OdpowiedzUsuń
  2. w skład przepisu wchodzi śmietanka kremówka 30% :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie jest pyszne, ale czy można śmietanę 30% zamienić na coś mniej kalorycznego tak aby cała potrawa nie straciła na smaku? 650 kcal to trochę dużo jak na mój obiad. Albo w jaki inny sposób odchudzić ten przepis. Zwykle robię to bez kurczaka ale np. z pieczarkami, czy to też chociaż troszkę wpłynie na obniżenie kaloryczności?

    Przepisy na Pani blogu są fenomenalne, będę chyba wszystkiego próbować.

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Anito te danie zwykle wykonuję z serkiem mascarpone natomiast zawiera on 40% tłuszczu w 100g czyli więcej niż kremówka. Innych zamienników jeśli chodzi o tę potrawę nie próbowałam. Można by było użyć jogurtu greckiego, ale jednocześnie nada to kwaskowości potrawy i obniży kaloryczność. Jak najbardziej można zamienić kurczaka na pieczarki co znacznie zmniejszy kaloryczność potrawy, ale brakowałoby mi produktu dostarczającego białko w takim posiłku (jeśli użyłaby Pani jednak śmietany).
      Pozdrawiam gorąco ! ;)
      Ps: Bardzo dziękuje za te miłe słowa- urosłam 2cm :D

      Usuń