ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Zawijaniec z piersi z kurczaka ze szpinakiem oraz serem feta

Zawijaniec z piersi z kurczaka ze szpinakiem oraz serem feta

Written By Zapachy Kuchni on środa, 3 grudnia 2014 | 19:45
























Składniki:
  • pierś z kurczaka- 250g
  • szpinak mrożony- 150g
  • ser feta- 100g
  • śmietana 18%- łyżka
  • czosnek- 3 ząbki
  • masło- łyżeczka
  • przyprawa warzywna
  • pieprz


 Przepis:

1.Szpinak podsmażyć na maśle, aż do odparowania wody. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i śmietanę-podsmażyć. Wrzucić pokruszony ser feta i wymieszać- chwilę smażyć.



2.Pierś z kurczaka przekroić na pół (nie do końca) wzdłuż dłuższego boku, posypać pieprzem i przyprawą warzywną z obu stron.





3.Nanieść farsz i zwinąć. Zawijaniec obwiązać nitką by się nie rozsypywał.




4.Piec w piekarniku około 30 minut w temperaturze 170 stopni celcjusza.
Następnie należy zdjąć nitkę i pokroić zawijaniec po skosie na 4 plastry.





Potrawa dla dwóch osób, można podawać z ziemniakami.
Danie doskonałe dla smakoszy szpinaku.

Ilość porcji- 2


Jedna porcja zawijańca dostarcza:
B-38g  T- 15g  W-5g  E- 300 kcal  WW- 0,5

SHARE

About Zapachy Kuchni

2 komentarze :

  1. Czym mozna ewentualnie zastapic szpinak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie :)
      Szpinak można zastąpić różnymi warzywami. Wszystko zależy od preferencji smakowych. Mi najbardziej smakuje połączenie sera fety i szpinaku, ale tak jak wspominałam wyżej, każdy faszeruje kurczaka tym co lubi :)
      Pozdrawiam

      Usuń