Od dawna chciałam spróbować ciasta marchewkowego, zastanawiało mnie czy jest wyczuwalny smak marchewki, ku mojemu zaskoczeniu w ogóle jej nie czuć oprócz lekkiego posmaku w polewie spowodowanego zawartością soku marchwiowego. To delikatne i aromatyczne ciasto wykonałam na blaszce o wymiarach 22*31,5 :)
W przepisie wzorowałam się ciastem z kulinarnyblog.pl-klik
Składniki:
- Marchew- 0,5 kg
- Mąka- 260g (2 szklanki)
- Soda oczyszczona- 2 łyżeczki
- Cynamon- 2,5 łyżeczki
- Olej- 5o ml (5 łyżek)
- Jajka- 280g (4 sztuki)
- Cukier- 150g (3/4 szklanki)
- Cukier wanilinowy- 1/2 łyżeczki
Masa:
- Sok marchwiowy- 450ml
- Budyń waniliowy/ śmietankowy
- Galaretka pomarańczowa
1.Do miski wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną i cynamon, wszystko razem mieszamy. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, suche składniki i miksujemy. Suchą masę wsypujemy do masy jajecznej i mieszamy, aż do połączenia mas.
2.Marchew ścieramy na tarce (ja używam grubych oczek) i łączymy z ciastem delikanie mieszając.
3. Blachę prostokątną wykładamy papierem i wlewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni celcjusza.
4.Budyń waniliowy rozpuszczamy w 200ml soku marchwiowego, pozostałe zagotowujemy i wlewamy rozpuszczony budyń. Masę mieszamy energicznie, następnie odstawiamy z gazu i łączymy ze sproszkowaną galaretką. Powierzchnię ciasta smarujemy masą marchwiową.
Jeden kawałek (77g) dostarcza :
Muszę w końcu zrobić to ciasto :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!:)
OdpowiedzUsuńprezentuje się super :)
OdpowiedzUsuńdziękuje ;)
UsuńŚwietny pomysł na zastąpienie zwykle w tym cieście stosowanego lukru. Wykorzystam go bo lukru jakos nie lubię i zawsze przy każdej okazji zdrapuję go ze wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńmasę galaretkową można od razu kłaść na jeszcze ciepłe ciasto czy należy poczekać aż masa zacznie tężeć?
OdpowiedzUsuńPani Magdo ja zawsze czekam, aż ciasto wystygnie i w tedy kładę jeszcze nie stężałą, ale można poczekać z tym jak zacznie tężeć ;) pozdrawiam
Usuń