ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Written By Zapachy Kuchni on wtorek, 13 stycznia 2015 | 02:15

























Od dawna chciałam spróbować ciasta marchewkowego, zastanawiało mnie czy jest wyczuwalny smak marchewki, ku mojemu zaskoczeniu w ogóle jej nie czuć oprócz lekkiego posmaku w polewie spowodowanego zawartością soku marchwiowego. To delikatne i aromatyczne ciasto wykonałam na blaszce o wymiarach 22*31,5 :)
W przepisie wzorowałam się ciastem z kulinarnyblog.pl-klik

Składniki:
  • Marchew- 0,5 kg
  • Mąka- 260g (2 szklanki)
  • Soda oczyszczona- 2 łyżeczki
  • Cynamon- 2,5 łyżeczki
  • Olej- 5o ml (5 łyżek)
  • Jajka- 280g (4 sztuki)
  • Cukier- 150g (3/4 szklanki)
  • Cukier wanilinowy- 1/2 łyżeczki


Masa:
  • Sok marchwiowy- 450ml
  • Budyń waniliowy/ śmietankowy
  • Galaretka pomarańczowa


Przepis :

1.Do miski wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną i cynamon, wszystko razem mieszamy. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, suche składniki i miksujemy. Suchą masę wsypujemy do masy jajecznej i mieszamy, aż do połączenia mas.

2.Marchew ścieramy na tarce (ja używam grubych oczek) i łączymy z ciastem delikanie mieszając.

3. Blachę prostokątną wykładamy papierem i wlewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni celcjusza. 

4.Budyń waniliowy rozpuszczamy w 200ml soku marchwiowego, pozostałe zagotowujemy i wlewamy rozpuszczony budyń. Masę mieszamy energicznie, następnie odstawiamy z gazu i łączymy ze sproszkowaną galaretką. Powierzchnię ciasta smarujemy masą marchwiową.


Smacznego !

Jeden kawałek (77g) dostarcza :


B-2 g  T-3,5 g  W-19 g  E- 125 kcal  WW- 2

W 100g ciasta zawarte jest:

B-3,7 g  T-4,5 g  W-24,7 g  E- 161,7 kcal  WW- 2,5







SHARE

About Zapachy Kuchni

7 komentarze :

  1. Muszę w końcu zrobić to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na zastąpienie zwykle w tym cieście stosowanego lukru. Wykorzystam go bo lukru jakos nie lubię i zawsze przy każdej okazji zdrapuję go ze wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. masę galaretkową można od razu kłaść na jeszcze ciepłe ciasto czy należy poczekać aż masa zacznie tężeć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Magdo ja zawsze czekam, aż ciasto wystygnie i w tedy kładę jeszcze nie stężałą, ale można poczekać z tym jak zacznie tężeć ;) pozdrawiam

      Usuń