Dla lubiących suche nasiona roślin strączkowych polecam dziś wegetariańskie penne z cieciorką. Wprawdzie danie jest trochę pracochłonne (moczenie cieciorki), ale można ten etap przyśpieszyć stosując ciecierzycę z puszki ;)
Danie wegetariańskie
Danie wegetariańskie
Składniki:
- Cieciorka sucha- 100g
- Pomidory z puszki – 1 puszka
- Cebula- 1 duża sztuka
- Margaryna mleczna
- Makaron penne- 140g
- Bazylia
- Oregano
- Pieprz
- Sól
- Papryka czerwona słodka
Przepis:
1.Ciecierzycę zalać wodą i zostawić na 12 godzin (najlepiej
na noc).
Wylać wodę, wlać nową i gotować pół godziny bez przykrycia, następnie wylać wodę i ponownie wlać nową, gotować godzinę pod przykryciem (lekko uchylona pokrywka). Następnie odlać wodę.
Wylać wodę, wlać nową i gotować pół godziny bez przykrycia, następnie wylać wodę i ponownie wlać nową, gotować godzinę pod przykryciem (lekko uchylona pokrywka). Następnie odlać wodę.
2.Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z margaryną,
następnie dodać pomidory z puszki i cieciorkę, dusić razem. Na końcu dodać
przyprawy.
3. Makaron ugotować z solą, odcedzić i połączyć z cieciorką
w pomidorach.
B-19g T-12,5g W-102g E- 588 kcal WW- 10
0 komentarze :
Prześlij komentarz