ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Dietetyczne mini pączki

Dietetyczne mini pączki

Written By Zapachy Kuchni on sobota, 24 stycznia 2015 | 15:58



























12 lutego (2015 roku) obchodzimy tłusty czwartek- według tradycjii dzień, w którym wszyscy mogą się objadać bez poczucia winy m.in. pączkami i faworkami.
Dla osób ograniczających kalorie i tłuszcz, przygotowałam zdrowszą alternatywę. 
Dietetyczne pączki nie są smażone lecz pieczone przez co ich kaloryczność i zawartość tłuszczu jest dużo mniejsza w porównaniu z tradycyjnymi. Panadto wyelminowałam tłuszcz dodawany do ciasta, zastowałam również niskosłodzony dżem i mleko niskotłuszczowe, taka zamiana powoduje, że 1 pączek dostarcza tylko 110 kcal czyli trzykrotnie mniej od smażonego, a ilość tłuszczu została obniżona prawie dziesięciokrotnie.
W przepisie zastosowałam jedynie 1 płaską łyżkę cukru (pożywka dla drożdży) i moim zdaniem jest to idealna ilość.
Gotowe można posypać cukrem pudrem. 

Próbowaliśmy również piec pączki z podziałem zawartości mąki na :
 - 3/4 ilości mąki- pełnoziarnista 
- 1/4 ilości mąki- pszenna.
W proporcjach mniej więcej pół na pół nam najbardziej smakowały,  dlatego gorąco je Wam polecam w poniższych miarach :)


Składniki:

  • Mąka pełnoziarnista- 180g
  • Mąka pszenna – 180g do ciasta+24g do rozczynu (2 łyżki)+36g na podsypanie stolnicy (3 łyżki)
  • Jajko- 1 cała sztuka i 1 białko
  • Cukier- płaska łyżka
  • Sól- Szczypa
  • Drożdże- 1/3 opakowania (33 g)
  • Mleko 1,5%- ½ szklanki
  • Dżem niskosłodzony- łyżeczka na każdego pączka

Przepis:

1.Do miski wrzucić pokruszone drożdże, wsypać 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Mleko podgrzać, a następnie wlać do miski, wyrobić rozczyn, który należy odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykryć ściereczką).

2.Mąki wymieszać ze sobą, dodać szczyptę soli. Jajko i białko miksować przez 1-2 minuty, następnie wlać do rozczynu, wymieszać i stopniowo wsypywać suchą masę, wyrobić ciasto (jeśli ciasto klei się do rąk to należy dosypać mąkę). Zostawić na 75 minut do wyrośnięcia- przykryć ściereczką.


3.
Ciasto rozwałkować na 1- 1.5 cm grubości, następnie należy szklanką wykrajać kółka. Nakładać na wierzch po łyżeczce dżemu i wyrobić kulkę ( ja sklejam je najpierw jak na pierogi, a następnie zlepiam rogi do środka i w tedy delikatnie formuje kulkę w rękach). 
Pączki zostawić na 30-45 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 12-15 minut (ja używałam 
funkcjii termoobiegu).
Gotowe można posypac  cukrem pudrem.

Z przepisu wyjdzie około 13-16 pączków średnicy 8-10 cm.

Jeden dietetyczny pączek dostarcza :

B- 3,9 g  T- 0,9 g  W-23 g  E- 110 kcal  WW-2 






Niskokaloryczny styczeń Karnawałowe Słodkości! Niskokaloryczny styczeńPączki na Tłusty Czwartek
SHARE

About Zapachy Kuchni

3 komentarze :

  1. Takimi to dopiero można objadać się bez poczucia winy;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie ! w moim przypadku 110 kcal mnożę razy 2 lub 3 :)

      Usuń
  2. Ilość kalorii jest zachwycająca :)

    OdpowiedzUsuń