ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Gulasz z szynki wieprzowej z papryką

Gulasz z szynki wieprzowej z papryką

Written By Zapachy Kuchni on wtorek, 27 stycznia 2015 | 17:00






















Składniki:
  • Szynka lub karkówka (chuda)- ½ kg
  • Papryka czerwona- 2 sztuki (460g)
  • Pomidor – 2 sztuki (340g)
  • Cebula- 1 duża sztuka (150g)
  • Olej
  • Mąka- 1-2 łyżki
  • Ziemniaki- 2szt ( na każda osobę)

Przyprawy:

  • Papryka słodka
  • Pieprz
  • Bazylia
  • Oregano


Przepis :

  1. Chudą szynkę  pokroić w drobną kostkę. Posypać przyprawami i
    podsmażyć na patelni.
  2. Warzywa umyć i pokroić w kostkę, do mięsa dodać najpierw cebulę, razem smażyć, następnie dodać pozostałe warzywa, dolać około szklanki wody i dusić pod przykryciem, aż do uzyskania miękkości mięsa i warzyw.
  3. Następnie przyprawić do smaku, zagęścić mieszaniną mąki z wodą lub mąki z mlekiem.
  4. Podawać z ziemniakami.




Z przepisu wyjdą 4 porcje.

Jedna porcja wraz z ziemniakami dostarcza:
B-25,9g  T-31,2 g  W- 43,7g  E- 535 kcal  WW- 4 


Zdrowy obiad
SHARE

About Zapachy Kuchni

4 komentarze :

  1. Mimo, że ograniczamy mięso, a niektórzy nawet bardzo, ta propozycja jest interesująca.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mięso nie tyle co ograniczamy, a powinniśmy spożywać z umiarem i wybierać te chude gatunki;)

    OdpowiedzUsuń
  3. podobno najzdrowszy jest umiarkowany wegetarianizm, mieso 1-2 razy w tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według najnowszej Piramidy Żywienia z 2016r. mięso można spożywać około 0,5kg/tydzień ;) pozdrawiam

      Usuń