Składniki:
- Szynka lub karkówka (chuda)- ½ kg
- Papryka czerwona- 2 sztuki (460g)
- Pomidor – 2 sztuki (340g)
- Cebula- 1 duża sztuka (150g)
- Olej
- Mąka- 1-2 łyżki
- Ziemniaki- 2szt ( na każda osobę)
Przyprawy:
- Papryka słodka
- Pieprz
- Bazylia
- Oregano
Przepis :
- Chudą szynkę pokroić w drobną kostkę. Posypać przyprawami i
podsmażyć na patelni. - Warzywa umyć i pokroić w kostkę, do mięsa dodać najpierw cebulę, razem smażyć, następnie dodać pozostałe warzywa, dolać około szklanki wody i dusić pod przykryciem, aż do uzyskania miękkości mięsa i warzyw.
- Następnie przyprawić do smaku, zagęścić mieszaniną mąki z wodą lub mąki z mlekiem.
- Podawać z ziemniakami.
Z przepisu wyjdą 4 porcje.
Jedna porcja wraz z ziemniakami dostarcza:
B-25,9g T-31,2 g W- 43,7g E- 535 kcal WW- 4
Mimo, że ograniczamy mięso, a niektórzy nawet bardzo, ta propozycja jest interesująca.
OdpowiedzUsuńMięso nie tyle co ograniczamy, a powinniśmy spożywać z umiarem i wybierać te chude gatunki;)
OdpowiedzUsuńpodobno najzdrowszy jest umiarkowany wegetarianizm, mieso 1-2 razy w tygodniu :)
OdpowiedzUsuńWedług najnowszej Piramidy Żywienia z 2016r. mięso można spożywać około 0,5kg/tydzień ;) pozdrawiam
Usuń