ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Dietetyczne faworki- pieczone

Dietetyczne faworki- pieczone

Written By Zapachy Kuchni on niedziela, 1 lutego 2015 | 17:10



























Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc po odchudzonych pączkach przyszła kolej na dietetyczne faworki-pieczone. 
Chrusty wykonane są z mąki pełnoziarnistej i pszennej. Tradycyjną śmietanę zastąpiłam jogurtem naturalnym, a smażenie na głębokim tłuszczu- pieczeniem. 
Tak zmieniona wersja posiada dziesięciokrotnie mniej tłuszczu i prawie trzykrotnie mniej kalorii ! Poza tym są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu oraz pyszne :) 
Gorąco polecam !


Składniki:
  • Mąka pełnoziarnista- 130g
  • Mąka pszenna-130g
  • Jogurt naturalny- 80ml
  • Jajko- 2 sztuki
  • Proszek do pieczenia- 1-2 łyżeczki (ja użyłam 2, ale moim zdaniem faworki mogły być niższe i 1 w zupełności by wystarczyła )
  • Cukier puder-płaska łyżka
  • Sól- szczypta



Przepis:
Składniki wsypać do miski i wyrobić ciasto, które następnie należy rozwałkować cienko i kroić w paski. Każdy pasek przeciąć w środku i wywinąć przez otwór jeden koniec faworka. Piec w piekarniku przez 8-10 minut w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobiegu.


Z przepisu wyjdzie około 40 faworków.


Jeden faworek (ok.12g) dostarcza:

B-1 g  T-0,5 g  W- 5g  E- 29 kcal  WW- 0,5 

Smacznego !





Karnawałowe Słodkości!'
SHARE

About Zapachy Kuchni

4 komentarze :

  1. chętnie wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bo są naprawdę pyszne :) pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Przepis wypróbowany. Dodałam jedynie dodatkowo jedną łyżkę oleju kokosowego i wyszły bardzo dobre, chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę, że posmakowały :) oj tak, one są bardzo chrupiące :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń