Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc po odchudzonych pączkach przyszła kolej na dietetyczne faworki-pieczone.
Chrusty wykonane są z mąki pełnoziarnistej i pszennej. Tradycyjną śmietanę zastąpiłam jogurtem naturalnym, a smażenie na głębokim tłuszczu- pieczeniem.
Tak zmieniona wersja posiada dziesięciokrotnie mniej tłuszczu i prawie trzykrotnie mniej kalorii ! Poza tym są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu oraz pyszne :)
Gorąco polecam !
Składniki:
- Mąka pełnoziarnista- 130g
- Mąka pszenna-130g
- Jogurt naturalny- 80ml
- Jajko- 2 sztuki
- Proszek do pieczenia- 1-2 łyżeczki (ja użyłam 2, ale moim zdaniem faworki mogły być niższe i 1 w zupełności by wystarczyła )
- Cukier puder-płaska łyżka
- Sól- szczypta
Przepis:
Składniki wsypać do miski i wyrobić ciasto, które następnie należy rozwałkować cienko i kroić w paski. Każdy pasek przeciąć w środku i wywinąć
przez otwór jeden koniec faworka. Piec w piekarniku przez 8-10 minut w
temperaturze 170 stopni z funkcją termoobiegu.
Z przepisu wyjdzie około 40 faworków.
Jeden faworek (ok.12g) dostarcza:
B-1 g T-0,5 g W- 5g E- 29 kcal WW- 0,5
Smacznego !
chętnie wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam bo są naprawdę pyszne :) pozdrawiam :)
UsuńPrzepis wypróbowany. Dodałam jedynie dodatkowo jedną łyżkę oleju kokosowego i wyszły bardzo dobre, chrupiące :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że posmakowały :) oj tak, one są bardzo chrupiące :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń