Dokładnie za tydzień obchodzone są walentynki i z tej okazji przygotowałam dla Was propozycję obiadu/kolacji, którą możecie wykorzystać właśnie tego dnia.
Długo się zastanawiałam co powinno być głównym składnikiem takiej kolacji,ale po namyśle padło na krewetki, których w zasadzie nigdy wcześniej nie jadłam !
Na szczęście potrawa mi się udała, moja druga połówka bardzo sobie chwaliła...także jest dobrze !
Kilka słow o wartości odżywczej krewetek:
- źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka,
- krewetki sa lekkostrawne i niskokaloryczne,
- zawierają witaminy z grupy B, jod, selen, wapń i fluor.
Składniki :
- krewetki koktajlowe- 250g
- papryka- 1/2 sztuki (ok. 100g)
- mleczko kokosowe- 2 łyżeczki
- pietruszka nać- 4 łyżeczki (ok. 24g)
- mąka pełnoziarnista- 1 łyżka
- olej- 1 łyżka
- woda- 2 łyżki
- bazylia
- oregano
- papryka słodka
- pieprz
- sól
- czosnek- 3 ząbki
- makaron spaghetti pełnoziarnisty-140g
Przepis:
Krewetki odmrozić, wypłukać, wsypać do miski i dodać przyprawy,mąkę, wodę, drobno pokrojoną natkę pietruszki, olej i mleczko kokosowe- wymieszać i zostawić na pół godziny.
Paprykę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę- dodać do krewetek. Po poł godzinie krewetki należy umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Makaron ugotować i odcedzić, podawać z krewetkami.
Jedna porcja dostarcza:
0 komentarze :
Prześlij komentarz