ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Krewetki z makaronem pełnoziarnistym w sosie własnym

Krewetki z makaronem pełnoziarnistym w sosie własnym

Written By Zapachy Kuchni on sobota, 7 lutego 2015 | 17:35





























Dokładnie za tydzień obchodzone są walentynki i z tej okazji przygotowałam dla Was propozycję obiadu/kolacji, którą możecie wykorzystać właśnie tego dnia.

Długo się zastanawiałam co powinno być głównym składnikiem takiej kolacji,ale po namyśle padło na krewetki, których w zasadzie nigdy wcześniej nie jadłam ! 
Na szczęście potrawa mi się udała, moja druga połówka bardzo sobie chwaliła...także jest dobrze !

Kilka słow o wartości odżywczej krewetek:

  • źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka,
  • krewetki sa lekkostrawne i niskokaloryczne,
  • zawierają witaminy z grupy B, jod, selen, wapń i fluor.


Składniki :

  • krewetki koktajlowe- 250g
  • papryka- 1/2 sztuki (ok. 100g)
  • mleczko kokosowe- 2 łyżeczki 
  • pietruszka nać- 4 łyżeczki (ok. 24g)
  • mąka pełnoziarnista- 1 łyżka
  • olej- 1 łyżka
  • woda- 2 łyżki
  • bazylia
  • oregano
  • papryka słodka
  • pieprz
  • sól
  • czosnek- 3 ząbki
  • makaron spaghetti pełnoziarnisty-140g

Przepis:

Krewetki odmrozić, wypłukać, wsypać do miski i dodać przyprawy,mąkę, wodę, drobno pokrojoną natkę pietruszki, olej i mleczko kokosowe- wymieszać i zostawić na pół godziny.
Paprykę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę- dodać do krewetek. Po poł godzinie krewetki należy umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Makaron ugotować i odcedzić, podawać z krewetkami.


Jedna porcja dostarcza:

B-32,5 g  T-9 g  W- 67g  E- 474 kcal  WW- 7 



Walentynkowe menuOwoce morza '
SHARE

About Zapachy Kuchni

0 komentarze :

Prześlij komentarz