ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Pizza na pełnoziarnistym spodzie z brokułem i kurczakiem w roli głównej

Pizza na pełnoziarnistym spodzie z brokułem i kurczakiem w roli głównej

Written By Zapachy Kuchni on poniedziałek, 9 lutego 2015 | 17:12

























Dziś (9 luty) obchodzony jest światowy dzień pizzy. Chciałam uczcić ten dzień (każda wymówka jest dobra by ją zjeść:P ), więc dziś się pojawi ona na moim stole . 

Choć pizza zaliczana jest do fastfood'ów to może nie być jednak złym wyborem żywieniowym jeśli zastosujemy do jej wykonania odpowiednie składniki m.in. dużą ilość warzyw, mąkę pełnoziarnistą/żytnią, chude mięso czy mniej kaloryczny ser mozarella.

W pizzy zastosowałam ser żółty, ale zalecałabym zamienić go na mozarellę, która zawiera trochę mniej tłuszczu i kalorii . 
Ja akurat chciałam/musiałam sobie zwiększyć kaloryczność w diecie dlatego ser żółty.


Składniki:
  • Mąka pełnoziarnista- 210 g (1 1/2 szklanki)
  • Mąka pszenna-70g (1/2 szklanki)
  • Woda- ½ szklanki
  • Sól- szczypta
  • Drożdże- 50g
  • Cukier-łyżeczka
  • Olej - 1 łyżka
  • Brokuł -150g
  • Pomidor- 1 sztuka około 170g
  • Ser mozarella- 150g
  • Pieczarki- 200g
  • Pierś z kurczaka- 300g
  • Przecier pomidorowy
  • Przyprawa do kurczaka złocista
Przyprawy do ciasta:
  • Bazylia
  • Zioła prowansalskie
  • Oregano
  • Papryka słodka w proszku
  • Pieprz
  • Sól
Odchudzony sos czosnkowy- przepis

Przepis:
Drożdże rozkruszyć w misce, wsypać cukier, zalać ciepłą wodą. Wyrobić rozczyn, następnie wsypać mąkę,olej przyprawy do pizzy i szczyptę soli- wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut, przykryć ściereczką.
Brokuł oczyścić, podzielić na drobne różyczki i gotować przez 10-15 minut w lekko osolonej wodzie.
Kurczaka wypłukać, pokroić w małe prostokąty, posypać bazylią, ziołami prowansalskimi i przyprawą do kurczaka. Podsmażyć na patelni.
Pieczarki i pomidora pokroić w plasterki, ser pokroić w plasterki.
Blachę wyłożyć papierem. Ciasto formować na kształt koła, posmarować przecierem pomidorowym, posypać oregano i bazylią. Piec w piekarniku przez 10 minut. Następnie nakładać na ciasto pozostałe składniki. Piec jeszcze w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 5-10 minut (zależy od piekarnika).


2 kawałki pizzy z serem mozarella 
(ok.160g-1/4 pizzy) dostarczają :

B-38,2 g  T-9 g  W- 56 g  E- 449 kcal  WW-5,5


2 kawałki pizzy z serem żółtym 
( ok.160g-1/4 pizzy) dostarczają :

B-38,7 g  T-13,5 g  W- 55g  E- 486 kcal  WW- 5,5



Pyszna pizzaZima  we WłoszechPyszna pizza
SHARE

About Zapachy Kuchni

8 komentarze :

  1. I zdrowsza, a na pewno pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki za wpisanie kaloryczności :) super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co :) przy każdej potrawie zawsze znajdzie się kaloryczność itp. :)
      pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Witam mam pytanie odnośnie ciasta gdzie mogłam popełnić błąd jeśli moim ciastem "można zabić" było tak twarde :( z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) być może problem leży w piekarniku. Mi samej czasem, niektóre potrawy się przypalały w jednym piekarniku, a w innym wychodziło idealnie pomimo zastosowania tej samej temp. i czasu pieczenia (w czasach studenckich mieszkałam w różnych miejscach i dlatego korzystałam z paru piekarników). Może trzeba by było zastosować mniejszą temperaturę.

      Usuń
  4. Wszystko pięknie , fajny przepis , ale pizzę pieczemy na rozgrzanej przedtem w piekarniku blaszce, lub kamieniu, w maksymalnej temperaturze ok. 220-240 st., naprawdę warto spróbować, ja sposób podpatrzyłam na blogu " Gotuj Skutecznie".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,a takiego sposobu jeszcze nie próbowałam ;) pewnie kiedyś wypróbuję ;)

      Usuń