Na półkach sklepowych jest mnóstwo gotowych sosów do spaghetti, ale zawierają one dużo soli, cukru, barwników itp. Przyrządzenie tego sosu własnoręcznie nie jest trudne, a na pewno pozwoli nam uniknąć niekorzystnych substancji znajdujących się w "gotowcach".
Spaghetti to potrawa należąca do kuchni włoskiej.
Moje wersja nie jest odzwierciedleniem tradycyjnego przepisu bolognese, który powinien zawierać mięso wieprzowe lub wołowe.
Ja postanowiłam wykorzystac chude mięso jakim jest pierś z kurczaka oraz makaron pełnoziarnisty zawierający zdecydowanie więcej składników mineralnych niż ten jasny.
Składniki:
- Pierś z kurczaka-300g
- Pomidory w puszce- 1 puszka
- Makaron pełnoziarnisty- 140g
- Pietruszka nać- 1 łyżeczka
- Oregano
- Bazylia
- Papryka słodka
- Pieprz
- Sól
Przepis:
Kurczaka pokroić w drobną kostkę lub zmielić,a następnie usmażyć na patelni teflonowej, dodać pomidory w puszcze i przyprawić. Makaron ugotować i wymieszać z sosem.
Ilość porcji- 2
Jedna porcja dostarcza:
0 komentarze :
Prześlij komentarz