Kasza manna jest produktem łatwo strawnym, idealnie sprawdzającym się u osób mających dolegliwości związane z chorobami układu pokarmowego. Ma bardzo szerokie zastosowanie m.in. przy produkcji ciast, deserów, budyni czy zup mlecznych. Zawiera wiele cennych składników pokarmowych m.in.: witaminę B1, B2, B6, PP i kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak: żelazo, potas, jod i magnez.
100 g kaszy manny dostarcza:
- 348 kcal,
- 8,7 g białka
- 1,3 g tłuszczu
- 76,7 g węglowodanów
- 7,5 wymiennika weglowodanowego
- 2,5 g błonnika
Składniki:
- Mleko 1.5%- 1/2 szklanki (125 ml)
- Kasza manna- 3 łyżki (45g)
- Truskawki- 100 g
- Cukier brązowy- 1 łyżeczka (5g)
Przepis:
Mleko zagotować, dodać kaszę mannę, cukier i gotować ciągle mieszając.
Truskawki zmiksować i połaczyć z kaszą.
Jedna porcja dostarcza:
pyszna- delikatna z truskawkami! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kaszkę :) Z truskawkami musiała smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuń