ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Szybka zupa szpinakowa na rosole

Szybka zupa szpinakowa na rosole

Written By Zapachywkuchni on poniedziałek, 16 lutego 2015 | 16:30



























Standardowo w niedzielę w polskich domach na pierwsze danie jada się rosół, a w poniedziałek hmm pomidorową ?!

Ja postanowiłam, że dziś wykorzystam rosół do sporządzenia bardzo szybkiej zupy szpinakowej z kluskami lanymi z mąki z pełnego przemiału. 


Kilka słów o szpinaku:
-Ma działanie przeciwutleniające.
-Jest warzywem niskokalorcznym, 100g dostarcza jedynie 16 kcal
-Zawiera :
  • żelazo biorące udział w produkcji czerwonych krwinek,
  • magnez wpływajacy korzystnie na układ nerwowy ,
  • potas obniżajacy ciśnienie tętnicze krwi,
  • kwas foliowy zapobiegający powstawaniu wad cewy nerwowej płodu.

Składniki:
  • Bulion z rosołu-600ml
  • Szpinak mrożony- 200g
  • Czosnek- 1 ząbek
  • Jajko- 1 sztuka
  • Mąka z pełnego przemiału- 2 łyżki
  • sól- szczypta

Przepis:

Szpinak rozmrozić i dodać do rosołu.  Czosnek przecisnąć przez praskę.
Mąkę wymieszać z jajkiem i solą . Kluski wlewać do wrzącej wody i gotować około minuty. Po tym czasie należy je wyjąć z wody za pomocą cedzaka. 
Gdy się zagotuje rosół to należy dodać czosnek i kluski.

Kluski wystarczą na 2 porcje zupy.

Jedna porcja dostarcza:

B-25 g  T-12 g  W- 11g  E- 228 kcal  WW- 1 



SHARE

About Zapachywkuchni

1 komentarze :