Standardowo w niedzielę w polskich domach na pierwsze danie jada się rosół, a w poniedziałek hmm pomidorową ?!
Ja postanowiłam, że dziś wykorzystam rosół do sporządzenia bardzo szybkiej zupy szpinakowej z kluskami lanymi z mąki z pełnego przemiału.
Kilka słów o szpinaku:
-Ma działanie przeciwutleniające.
-Jest warzywem niskokalorcznym, 100g dostarcza jedynie 16 kcal
-Zawiera :
- żelazo biorące udział w produkcji czerwonych krwinek,
- magnez wpływajacy korzystnie na układ nerwowy ,
- potas obniżajacy ciśnienie tętnicze krwi,
- kwas foliowy zapobiegający powstawaniu wad cewy nerwowej płodu.
- Bulion z rosołu-600ml
- Szpinak mrożony- 200g
- Czosnek- 1 ząbek
- Jajko- 1 sztuka
- Mąka z pełnego przemiału- 2 łyżki
- sól- szczypta
Przepis:
Szpinak rozmrozić i dodać do rosołu. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Mąkę wymieszać z jajkiem i solą . Kluski wlewać do wrzącej wody i gotować około minuty. Po tym czasie należy je wyjąć z wody za pomocą cedzaka.
Gdy się zagotuje rosół to należy dodać czosnek i kluski.
Kluski wystarczą na 2 porcje zupy.
Jedna porcja dostarcza:
B-25 g T-12 g W- 11g E- 228 kcal WW- 1
Mniam wygląda pysznie !
OdpowiedzUsuń