Jadłam kiedyś placuszki, w których łączyło się warzywa z kurczakiem i majonezem. Ja postanowiłam wykonać przepis unikając tego tłustego składniku.
Placuszki można podawać z ryżem lub ziemniakami.
Warzywa dodane do ciasta nie muszą być identyczne jak te zastosowane przeze mnie, mogą to być Wasze ulubione.
Składniki:
- Pierś z kurczaka- 300g
- Papryka- 100g
- Pietruszka nać- kiść
- Pieczarki-3 sztuki
- Mąka z pełnego przemiału- 4 łyżki
- Jajko- 2 sztuki
- Sól
- Pieprz
- Bazylia
- Oregano
- Papryka słodka
- Przyprawa do kurczaka
Przepis:
Kurczaka, paprykę, pieczarki pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać. Pieczarki chwilę podsmażyć z dodatkeim pieprzu.Wszystkiego składniki wrzucić do miski, przyprawić i wymieszać. Na rozgrzaną patelnię nakładać po około łyżce ciasta na placuszki. Śmażyć bez tłuszczu na patelni teflonowej.
Z przepisu wyjdzie około 13 placuszków .
Jeden placuszek dostarcza :
B-6,8g T-1,4 g W- 4,4g E- 55,5 kcal WW- 0,5
Pychotka! Ja też wolę takie placuszki bez majonezu, robię bardzo podobnie tylko zamiast mąki z pełnego przemiału daję 2 łyżki mąki ziemniaczanej (na 2 jajka). I też lubię jak wychodzą takie kolorowe tylko na ich widok zaraz córcia podnosi krzyk "fuuu pietruszka" :)
OdpowiedzUsuńhehe :D no tak, taka odchudzona wersja jest pyszna, zdrowa i pozwala ograniczyć tłuszcz :)
Usuń