ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Cukinia nadziewana

Cukinia nadziewana

Written By Zapachy Kuchni on piątek, 31 lipca 2015 | 07:26

























Cukinia  to warzywo lekkostrawne o łagodnym smaku, w którym nie odkładają się metale ciężkie. W swoim składzie zawiera żelazo, magnez, potas oraz witaminy B1, A, C, K, PP
Dziś mam dla Was przepis na cukinię nadziewaną mięsem, ryżem i pomidorami. 


Składniki:
  • Cukinia- 2 sztuki ok. 1kg
  • Pomidory z puszki- 1 puszka
  • Ryż brązowy - 1 woreczek
  • Cebula- 1 duża sztuka
  • Filet z kurczaka mielony- 400g
  • Sól
  • Pieprz
  • Bazylia
  • Papryka słodka

Przepis:
1. Cukinię umyć, przeciąć na pół i wydrążyć z niej pestki.
2. Ryż ugotować z lekko osoloną wodą.
3. Kurczaka podsmażyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dusić razem z mięsem. Następnie dodać pomidory z puszki. Doprawić do smaku.

4. Gotowy farsz wymieszać z ryżem i nadziać nim cukinię. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.


Jedna porcja cukinii (2 połówki) nadziewanej dostarcza:

B-55 g T-4 g W-71 g E- 514 kcal WW- 7




SHARE

About Zapachy Kuchni

0 komentarze :

Prześlij komentarz