ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Tort ze szpinakiem- leśny mech

Tort ze szpinakiem- leśny mech

Written By Zapachy Kuchni on poniedziałek, 27 lipca 2015 | 10:18



W internecie możecie znaleźć wiele propozycji na wykonanie ciasta "leśny mech". Podchodziłam dosyć sceptycznie do takiego połączenia. Obawiałam się, że w smaku będzie wyczuwalny szpinak, ale po dłuższym czasie skusiłam się na upieczenie tego zielonego wypieku. 
Muszę przyznać, że smakuje nieziemsko ! Dodatek malin nadaje lekko kwaskowy smak co idealnie łączy się ze słodkim kremem.

Krem można wykonać tradycyjnie na śmietanie, natomiast by ograniczyć tłuszcz i kalorie można zawsze go zastąpić jogurtem greckim. Dlatego poniżej przedstawiałam Wam składniki na oba kremy i kaloryczność potrawy w zależności od użytego kremu ;)

Składniki:


Ciasto:
  • Mąka pszenna-1,5 szklanki (200g)
  • Mąka ziemniaczana- 0,5 szklanki (80g)
  • Jajka- 3 sztuki (180g)
  • Proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
  • Cukier- 1/2 szklanki (100g)
  • Olej- 1/2 szklanki (100ml)
  • Cukier waniliowy- 1,5 łyżeczki
  • Szpinak- 450g

Krem śmietanowy:
  • Mascarpone-250g
  • Śmietana kremówka-330 ml
  • Cukier puder - 1-2 łyżeczki
  • Mleko- 30ml
  • Żelatyna- 2 łyżeczki
  • Maliny- 400 g
Lub

Krem jogurtowy:
  • Jogurt grecki- 250 ml
  • Cukier puder- 5 łyżeczek (50g)
  • Mleko- 30ml
  • Żelatyna- 3 łyżeczki
  • Maliny- 400g

Przepis:
1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jaja ubić z cukrem. Do ubitej masy jajecznej wlewać cienkim strumieniem olej- ciągle miksując. Następnie dodać mąkę, zmiksować, a na sam koniec połączyć masę ze szpinakiem (dodatkowo można ponownie wszystko zmiksować).

3. Tortownicę wyłożyć papierem, posmarować margaryną/masłem i opruszyć mąką. Piec w piekarniku przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

4. Gdy ciasto się ostudzi należy odciąć górną część i ją pokruszyć.

5. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę i ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, na samym końcu dodać serek mascarpone i żaletynę, wszystko ponownie zmiksować .

6. Na ciasto wyłożyć maliny w niewielkich odstępach obok siebie. Następnie przykryć je kremem, który należy posypać posypać pokruszonym ciastem. Wierzch udekorować malinami.



Jeden kawałek ciasta z kremem śmietanowym dostarcza:
B-4,8 g T-20,1g W-26,5 g E- 294 kcal WW- 3


Jeden kawałek ciasta z kremem jogurtowym dostarcza:
B-4,3 g T-9,2g W-27,7 g E- 200 kcal WW- 3




SHARE

About Zapachy Kuchni

2 komentarze :