Muszę przyznać, że smakuje nieziemsko ! Dodatek malin nadaje lekko kwaskowy smak co idealnie łączy się ze słodkim kremem.
Krem można wykonać tradycyjnie na śmietanie, natomiast by ograniczyć tłuszcz i kalorie można zawsze go zastąpić jogurtem greckim. Dlatego poniżej przedstawiałam Wam składniki na oba kremy i kaloryczność potrawy w zależności od użytego kremu ;)
Składniki:
Ciasto:
- Mąka pszenna-1,5 szklanki (200g)
- Mąka ziemniaczana- 0,5 szklanki (80g)
- Jajka- 3 sztuki (180g)
- Proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
- Cukier- 1/2 szklanki (100g)
- Olej- 1/2 szklanki (100ml)
- Cukier waniliowy- 1,5 łyżeczki
- Szpinak- 450g
Krem śmietanowy:
- Mascarpone-250g
- Śmietana kremówka-330 ml
- Cukier puder - 1-2 łyżeczki
- Mleko- 30ml
- Żelatyna- 2 łyżeczki
- Maliny- 400 g
Lub
Krem jogurtowy:
Przepis:
Krem jogurtowy:
- Jogurt grecki- 250 ml
- Cukier puder- 5 łyżeczek (50g)
- Mleko- 30ml
- Żelatyna- 3 łyżeczki
- Maliny- 400g
Przepis:
1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jaja ubić z cukrem. Do ubitej masy jajecznej wlewać cienkim strumieniem olej- ciągle miksując. Następnie dodać mąkę, zmiksować, a na sam koniec połączyć masę ze szpinakiem (dodatkowo można ponownie wszystko zmiksować).
3. Tortownicę wyłożyć papierem, posmarować margaryną/masłem i opruszyć mąką. Piec w piekarniku przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Gdy ciasto się ostudzi należy odciąć górną część i ją pokruszyć.
6. Na ciasto wyłożyć maliny w niewielkich odstępach obok siebie. Następnie przykryć je kremem, który należy posypać posypać pokruszonym ciastem. Wierzch udekorować malinami.
Jeden kawałek ciasta z kremem śmietanowym dostarcza:
B-4,8 g T-20,1g W-26,5 g E- 294 kcal WW- 3
Jeden kawałek ciasta z kremem jogurtowym dostarcza:
B-4,3 g T-9,2g W-27,7 g E- 200 kcal WW- 3
Wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki i równie dobrze smakuje ;)
Usuń