ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Domowe buraczki

Domowe buraczki

Written By Zapachy Kuchni on środa, 12 sierpnia 2015 | 07:20






























Uwielbiam domowe buraczki jako dodatek do obiadu dlatego latem przygotowuję przetwory z nich, by móc się nimi delektować zimą. Przepis jest banalnie prosty i wykorzystywany u mnie w rodzinie od pokoleń.

Składniki:
  • Buraki- 5 kg
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula- 2 duże sztuki
  • Chrzan - 4 łyżki

Zalewa:
  • Woda -1 litr
  • Ocet - 1/2 litra
  • Cukier - 1 szklanka
  • Sól - 2 łyżki
  • Goździki - 4 sztuki

Przepis:
1. Buraki ugotować i zetrzeć na tarce.
2. Zalewę zagotować, dodać drobno posiekany czosnek, cebule pokrojoną w kosteczkę i chrzan. Na końcu dodać buraki i ponownie gotować. Zdjąć z ognia i zostawić na 12 godzin w garnku. Po tym czasie buraki umieścić w słoikach i pasteryzować przez 7-10 minut.




Róbmy przetwory!
SHARE

About Zapachy Kuchni

2 komentarze :