Do gotowych naleśników możecie dodać dowolne owoce sezonowe.
Smacznego ;)
Składniki:
Naleśniki:
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 1,5 szklanki (ok. 180g)
- Mleko 1.5%- 1/2 szklanki (125ml)
- Jajko- 1 całe i białko
Nadzienie twarogowe:
- Ser twarogowy chudy- 1 kostka (250g)
- Żółtko jaj- 1 sztuka
- Ksylitol- 4 łyżeczki (28g)
Przepis:
1. Jaja ubić mikserem, w trakcie stopniowo dodawać mąkę i mleko. Odstawić na parę minut.
2. Ser wymieszać z żółtkiem i ksylitolem.
3. Naleśniki piec na rozgrzanej patelni teflonowej, nadziewać twarogiem.
Z przepisu wyjdzie 5 naleśników.
Jeden naleśnik dostarcza:
B-17,4 g T-2 g W-31,2 g E- 201,6 kcal WW-3
super, na śniadanie, słodki obiad, czy podwieczorek!
OdpowiedzUsuńMegaa!
OdpowiedzUsuńKiedyś już je robilam ale przepis trochę inny- mój- ja dodaje rodzynki, orzechy, marchew starta surowa i jabłka. Mój syn uwielbia
OdpowiedzUsuńJa dodaje do tego przyprawy do piernika, marchew starta, orzechy, rodzynki, jabłka i sodę oczyszczona... I mam małe placki marchewkowe... Polecam
OdpowiedzUsuńmmm pycha :D trzeba wypróbować :)
UsuńSuper
UsuńJaka jest ilość naleśników zrobiona z tego przepisu, w tych proporcjach co zostało podane?
OdpowiedzUsuńOj już dokładnie nie pamiętam bo teraz robię na oko na 2 porcje,ale wydaje mi się, że wychodzi około 4-6 sztuk.
UsuńPozdrawiam :)
Czy można zrobić z mąki pełnoziarnisty.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie, jak najbardziej. Proporcje będą te same :) pozdrawiam
Usuń