ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Dietetyczne naleśniki- z mąki orkiszowej, nadziane twarogiem słodzonym ksylitolem

Dietetyczne naleśniki- z mąki orkiszowej, nadziane twarogiem słodzonym ksylitolem

Written By Zapachy Kuchni on środa, 4 listopada 2015 | 07:08



Naleśniki z mąki orkiszowej zawierają zdecydowanie więcej błonnika pokarmowego niż te sporządzone ze zwykłej białej mąki, poza tym posiadają o wiele niższy Indeks Glikemiczny. Wykorzystując chudy ser i mleko ograniczacie spożycie tłuszczu ukrytego w produktach spożywczych. Natomiast zastosowanie zdrowszego zamiennika cukru jakim jest ksylitol (cukier brzozowy) spowoduje zmniejszenie spożycia kalorii pochodzących z substancji słodzących prawie o 40%. Ponadto cukier brzozowy posiada niższy IG niż cukier dlatego polecany jest osobom odchudzającym się jak również cukrzykom. 
Do gotowych naleśników możecie dodać dowolne owoce sezonowe. 
Smacznego ;)

Składniki:
Naleśniki:
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 1,5 szklanki (ok. 180g)
  • Mleko 1.5%- 1/2 szklanki (125ml)
  • Jajko- 1 całe i białko

Nadzienie twarogowe:
  • Ser twarogowy chudy- 1 kostka (250g)
  • Żółtko jaj- 1 sztuka
  • Ksylitol- 4 łyżeczki (28g)

Przepis:
1. Jaja ubić mikserem, w trakcie stopniowo dodawać mąkę i mleko. Odstawić na parę minut.
2. Ser wymieszać z żółtkiem i ksylitolem.
3. Naleśniki piec na rozgrzanej patelni teflonowej, nadziewać twarogiem. 
Z przepisu wyjdzie 5 naleśników. 

Jeden naleśnik dostarcza:
B-17,4 g  T-2 g  W-31,2 g  E- 201,6 kcal  WW-3


SHARE

About Zapachy Kuchni

2 komentarze :