ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Orkiszowe rogaliki z dżemem niskosłodzonym- dietetyczne

Orkiszowe rogaliki z dżemem niskosłodzonym- dietetyczne

Written By Zapachywkuchni on poniedziałek, 9 listopada 2015 | 07:30



























11 listopada obchodzony jest Dzień świętego Marcina. Tego dnia w Europie i w Polsce spożywa się rogaliki świętomarcińskie. Z tej okazji przygotowałam dietetyczne rogaliki. Mój wypiek nie jest wykonany w sposób tradycyjny, ale dla tych dbających o linie idealnie się sprawdzi tego dnia. 

Składniki:
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 1 szklanka
  • Jajko- 1 sztuka
  • Drożdże świeże-20g lub drożdże instant -1/2 opakowania
  • Mleko 1,5 %- 50 ml
  • Cukier/ksylitol (do drożdży instant)- 5 g
  • Masło/olej- łyżka
  • Dżem nisko słodzony- 1/2 słoika

Przepis:
Mleko lekko podgrzać. W misce wymieszać drożdże, cukier z łyżką mąki, dodać mleko i wymieszać. Zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe składniki i odstawić na 10 minut.
Stolnicę posypać mąką. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na kształt koła i podzielić go na 8 równych kawałków. Na środek każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę dżemu. Rogaliki zawinąć i odstawić na 4o minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Z przepisu wyjdzie około 16 rogalików

Jeden rogalik  dostarcza:
B-1,7 g  T-1,2 g  W-10,4 g  E- 58,8 kcal  WW-1






































Menu dla diabetyka


SHARE

About Zapachywkuchni

4 komentarze :