11 listopada obchodzony jest Dzień świętego Marcina. Tego dnia w Europie i w Polsce spożywa się rogaliki świętomarcińskie. Z tej okazji przygotowałam dietetyczne rogaliki. Mój wypiek nie jest wykonany w sposób tradycyjny, ale dla tych dbających o linie idealnie się sprawdzi tego dnia.
Składniki:
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 1 szklanka
- Jajko- 1 sztuka
- Drożdże świeże-20g lub drożdże instant -1/2 opakowania
- Mleko 1,5 %- 50 ml
- Cukier/ksylitol (do drożdży instant)- 5 g
- Masło/olej- łyżka
- Dżem nisko słodzony- 1/2 słoika
Przepis:
Mleko lekko podgrzać. W misce wymieszać drożdże, cukier z łyżką mąki, dodać mleko i wymieszać. Zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe składniki i odstawić na 10 minut.
Stolnicę posypać mąką. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na kształt koła i podzielić go na 8 równych kawałków. Na środek każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę dżemu. Rogaliki zawinąć i odstawić na 4o minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Z przepisu wyjdzie około 16 rogalików
Jeden rogalik dostarcza:
Bardzo lubię wypieki na mące orkiszowej, rogaliki są bardzo apetyczne
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwww.kuchnialukasza.pl
zapowiada się bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Równieź pozdrawiam ;)
Usuń