Nadziewane papryki to pyszne i pożywne danie wykonane z dowolnego mięsa z dodatkiem warzyw i mozzarelli.
Te danie zagościło u nas w kuchni całkiem niedawno, ale na pewno zostanie u nas na bardzo długo ;)
Smacznego !!!
Składniki:
- Mięso mielone wołowe- 500g
- Papryka- 4 sztuki
- Cebula- 1 sztuka
- Pieczarki- 200g
- Ryż brązowy- 1 woreczek
- Mozzarella- 4 plasterki
- Sól
- Pieprz
- Majeranek
Przepis:
Cebulę, pieczarki pokroić w drobna kosteczkę i zeszklić na patelni z odrobiną oliwy. Mięso podsmażyć na patelni.
Ryż ugotować i połączyć z warzywami i mięsem-doprawić do smaku.
Główkę papryki odciąć. Oczyścić wnętrze. Papryki nadziewać farszem. Na wierzch każdej położyć plaster mozzarelli.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 30 minut.
Jedna papryka faszerowana zawiera:
B-36 g T-33,3 g W-36 g E- 556 kcal WW-3,5
Fantastyczny przepis! U nas robi się taką paprykę bez ryżu i z serem pleśniowym, ale to nie ma znaczenia. Faszerowana papryka jest pyszna z obojętnie jakim mięsem i obojętnie jakim serem. A ryż... Kwestia gustu :D
OdpowiedzUsuńbardzo fajne rozwiązanie na karnawałowe przyjecie :) Polecam :)
OdpowiedzUsuń