ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Orzechowiec-miodownik (bez cukru)

Orzechowiec-miodownik (bez cukru)

Written By Zapachy Kuchni on niedziela, 20 grudnia 2015 | 08:00


Święta zbliżają się wielkimi krokami w związku z tym chcę się dziś z Wami podzielić moją wersją miodownika.
By tradycji stało się zadość i to ciasto postanowiłam odchudzić. Kaloryczny i o wysokim IG (indeks glikemiczny) cukier zamieniłam na ksylitol o niskim IG i kcal. Natomiast powszechnie stosowaną mąkę tortową na orkiszową, dzięki czemu zwiększyłam ilość błonnika pokarmowego oraz zmniejszyłam ilość kcal. 
100g ciasta dostarcza około 320 kcal.

Ciasto:
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 2 szklanki
  • Miód- 2 łyżki 
  • Ksylitol- 1/3 szklanki
  • Masło- 70g
  • Jajka- 2 sztuki
  • Soda oczyszczona- 1 łyżeczka 
  • Cukier wanilinowy-  3 krople 

Wierzchnia warstwa:
  • Orzechy włoskie- 250g
  • Miód- 2 łyżki
  • Masło- 50g

Masa budyniowa z mascarpone:
  • Mleko 1,5%- 400ml
  • Budyń waniliowy bez cukru- 1 sztuka
  • Ksylitol- 4 łyżeczki
  • Mascarpone 
  • Żelatyna- 1-2 łyżeczki

Przepis:
1. Składniki na ciasto wsypać do miski i zmiksować. Blachę kwadratową 21*21 wyłożyć papierem, a następnie połową ciasta. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. 

2. Orzechy drobno posiekać. W rondelku rozpuścić masło i miód, a następnie dodać orzechy. Mieszać na małym ogniu.

3. Drugą część ciała rozprowadzić na blaszce. Na cieście rozsmarować masę orzechową i piec w piekarniku.

4. 3/4 mleka gotujemy z ksylitolem, dodajemy budyń rozpuszczony w reszcie mleka. Gotujemy ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do gotującego się budyniu. Gdy masa wystygnie miksujemy z serkiem mascarpone.

5. Na pierwszą część ciasta nakładamy masę budyniową i przykrywamy warstwą z orzechami. 

100g orzechowca dostarcza:
B-7,2 g  T-24,2g  W-23,9 g  E- 325,1 kcal  WW-2,5
SHARE

About Zapachy Kuchni

5 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo, pozdrawiam serdecznie ;)

      Usuń
  2. Spody od razu są miekkie czy trzeba zrobić 2-3 dni wcześniej jak w zwykłym miodowniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem tak, mi wyszedł spód, który nie był ani zbyt twardy, ani zbyt miękki. Jak dla mnie w sam raz, ale to zależy od gustu ;) pozdrawiam serdecznie ;)

      Usuń
    2. Dziękuję. Pozdrawiam rónwież :)

      Usuń