ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Piernik marchewkowy z czekoladowymi kulkami

Piernik marchewkowy z czekoladowymi kulkami

Written By Zapachy Kuchni on środa, 16 grudnia 2015 | 07:15


  Piernik marchewkowy to ciekawa propozycja na ciasto świąteczne.Zamiana mąki pszennej na orkiszową oraz cukru na ksylitol zmniejszy kaloryczność wypieku. Dzięki czemu kawałek ciasta nie spowoduje dużych wyrzutów sumienia;)

Składniki:

  • Marchew- 0,3 kg
  • Mąka orkiszowa- 130g (1 szklanka)
  • Soda oczyszczona- 1 łyżeczka
  • Cynamon- 1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika- 2 łyżeczki 
  • Olej- 25 ml (2,5 łyżek)
  • Jajka- 120 g (2 sztuki)
  • Ksylitol - 1/4 szklanki
  • Cukier wanilinowy- 1/2 łyżeczki
  • Kuleczki zbożow0-czekoladowe decorada- 1/2 paczuszki 

Przepis :
1. Do miski wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i cynamon- wszystko razem mieszamy. Jajka ucieramy z ksylitolem, stopniowo wlewamy olej. Suche składniki mieszamy z masą jajeczną, aż do połączenia mas.

2. Marchew ścieramy na tarce ( na grubych oczkach) i łączymy z ciastem delikatnie mieszając.

3. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35 minut.

Smacznego !


100g piernika dostarcza:
B-5,3 g  T-7g  W-26 g  E- 169 kcal  WW-2,5

SHARE

About Zapachy Kuchni

4 komentarze :

  1. Myy pyszny :) chętnie bym spróbowała bo właśnie piję kawkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale. Dodatkowo przekonuje mnie prosty przepis :) Fajne ciacho do kawki i mleka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo ;) przepis banalny bo takie uwielbiam :P

      Usuń