ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Pierogi orkiszowe (wegańskie) ze szpinakiem i fetą wędzoną POLSOJA

Pierogi orkiszowe (wegańskie) ze szpinakiem i fetą wędzoną POLSOJA

Written By Zapachy Kuchni on poniedziałek, 11 stycznia 2016 | 07:30




Całkiem niedawno w mojej kuchni pojawiła się stolnica... w końcu. 
Na pierwszy rzut poszły wegańskie pierogi z tofu wędzonym POLSOJA, które z pewnością zasmakują nie tylko smakoszom kuchni wegańskiej. 

Składniki:

Ciasto:
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 2 szklanki 
  • Ciepła woda- 0,5-1 szklanki
  • Mąka- na podsypanie 50g
Farsz:
  • Tofu wędzone POLSOJA- 200g
  • Szpinak mrożony- 250g
  • Sok z cytryny- 2 łyżki
  • Przyprawa ziołowa
  • Pieprz

Przepis:
Farsz: Szpinak smażymy na patelni, aż do odparowania wody. Tofu kruszymy i skraplamy cytryną- odstawiamy na jakiś czas na bok. Następnie łączymy ze szpinakiem i doprawiamy do smaku.

Ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę, w której robimy zagłębienie, do środka stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe wałkujemy i wykrajamy szklanką koła. Na każde koło dajemy około łyżeczki farszu i zlepiamy boki pierogów. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.


100g pierogów dostarcza około:
B-8 g  T-3,2 g  W-2,15 g  E- 134 kcal  WW-2
SHARE

About Zapachy Kuchni

0 komentarze :

Prześlij komentarz