ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Żytnie bułeczki ufo z dżemem truskawkowym

Żytnie bułeczki ufo z dżemem truskawkowym

Written By Zapachy Kuchni on poniedziałek, 25 stycznia 2016 | 07:00


























Żytnie bułeczki "ufo" to słodka i zdrowa przekąska, która świetnie się sprawdzi w szkole, w pracy czy podczas przyjęć domowych. 
Do środka można dodać ulubiony dżem, powidła jak również owoce sezonowe. Ciasto jest praktycznie pozbawione substancji słodzących poza obowiązkową łyżeczką cukru do wyrobienia zaczynu. Natomiast użycie drożdży instant pozwoli nam wyeliminować ten składnik.

Składniki:
  • Mąka żytnia- 2,5 szklanki i 4 łyżki do wyrobienia zaczynu
  • Ciepłe mleko- 0,5 szklanki
  • Jajko- 2 sztuki
  • Drożdże- 33g
  • Cukier - łyżeczka
  • Dżem nisko słodzony- 1 słoik

Przepis:
1. Mleko podgrzać do temperatury pokojowej. Drożdże pokruszyć, dodać mleko, cukier i mąkę. Wyrobić zaczyn. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto (w razie konieczności dosypać mąkę). Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

2. Następnie ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować i odstawić na 30 minut przykrytą ściereczką. Z jednej części należy szklanką wykroić koła. Na drugiej części kłaść po łyżeczce dżemu i przykryć to wykrojonymi kołami, zlepić boki, a następnie wykroić szklanką bułeczkę z ciasta.

3.Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut.

100g bułeczek dostarcza około:
B-6 g  T-3 g  W-38 g  E- 185 kcal  WW-4
SHARE

About Zapachy Kuchni

1 komentarze :

  1. Co za wspaniały przepis! Z pewnością jutro na kolację takie oto "ufo" będzie przeze mnie podane <3

    OdpowiedzUsuń