ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Tort piernikowy- przekładany dżemem porzeczkowym i kremem kawowym

Tort piernikowy- przekładany dżemem porzeczkowym i kremem kawowym

Written By Zapachy Kuchni on niedziela, 3 stycznia 2016 | 17:32


























Wykonany przeze mnie tort na pewno nie jest niskokalorycznym deserem, ale każdemu czasem należy się chwila zapomnienia.
Tort bierze udział w konkursie dlatego trzymajcie kciuki ! ;)

Składniki:
Biszkopt jaśniejszy:
  • Mąka- 3 łyżki
  • Cukier-3 łyżki
  • Jajka- 3 sztuki
  • Proszek do pieczenia delecta-1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika- 1 łyżeczka
  • Kakao- 1 łyżeczka

Biszkopt ciemniejszy:
  • Mąka- 2 łyżki
  • Cukier-3 łyżki
  • Jajka- 3 sztuki
  • Proszek do pieczenia delecta-1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika- 1 łyżeczka
  • Kakao- 1 łyżka

Masa kawowa: 
  • Śmietana 30%- 300ml
  • Serek mascarpone- 250ml
  • Kawa rozpuszczalna- 1 łyżeczka
  • Żelatyna- 3 łyżeczki
  • Mleko- 3 łyżki
  • Cukier puder-4-5 łyżeczek

Ponadto:
  • Niskosłodzony dżem porzeczkowy- 1/2 słoika
  • Kamyczki czekoladowe delecta- 1 opakowanie
  • Płatki czekoladowe delecta- 1 opakowanie

Przepis:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, następnie dodać cukier- ubijać, dodać żółtka- ubijać. Do masy jajecznej stopniowo i delikatnie przesiewać suche składniki.
Tortownicę wyłożyć papierem i posmarować margaryną. Ciasto wlać do formy i piec w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Czynność powtórzyć do każdek warstwy.

Krem:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodawać stopniowo mascarpone i miksować.
Mleko podgrzać, rozpuścić żelatynę- wystudzić. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody- schłodzić.
Żelatynę i kawę zmiksować z kremem.

Ciemniejszą część posmarować dżemem, a następnie kremem. Przykryć jaśniejszą częścią ciasta, które następnie należy posmarować kremem. Boki tortu posmarować masą kawową. Tort posypać płatkami i kamyczkami czekoladowymi. Całość schłodzić w lodówce. 

































SHARE

About Zapachy Kuchni

4 komentarze :

  1. Wygląda apetycznie :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo ;) na pewno odwiedzę ;) pozdrawiam

      Usuń