ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Bajgle orkiszowe czyli najpyszniejsze śniadanie

Bajgle orkiszowe czyli najpyszniejsze śniadanie

Written By Zapachy Kuchni on poniedziałek, 1 lutego 2016 | 07:30

Bajgle odkryłam całkiem niedawno będąc w Łodzi. Nigdy wcześniej nie miałam okazji ich spożyć. Po powrocie do domu przygotowałam swoją wersję z mąki orkiszowej. 
Najczęściej spożywam je z serem pleśniowym, warzywami i odchudzonym sosem czosnkowym. Niestety ich przygotowanie zajmuje dużo czasu, natomiast  ich smak rekompensuje poświęcony czas. 

Składniki:
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 2 szklanki
  • Drożdże-30 g
  • Cukier- 2 łyżeczki
  • Sól- 1 łyżeczka
  • Ciepła woda- 200 ml
  • Żółtko jaj- 1 sztuka
  • Mak- około 25g

Przepis:
1. Do miski wsypać drożdże, cukier, sól , trochę mąki i wody. Wymieszać razem. Dosypać pozostałą część mąki i dolewać stopniowo wodę. Wyrobić ciasto, które należy odstawić na 1,5 h w ciepłe miejsce.
2. Ciasto podzielić na 6 kulek. Następnie zrobić dziurę pośrodku (np. palcem tudzież małym kieliszkiem).
3. Do wrzącej wody wrzucić bajgle, gotować po 2 minuty z każdej strony. Po wyjęciu położyć na papierze do pieczenia by pozbyć się nadmiaru wody. 
4. Położyć na blaszce, posmarować żółtkiem i posypać makiem. Piec w piekarniku przez 18 minut w temperaturze 180 stopni.


100g bajgli dostarcza około:
B-12,5 g  T-8,1 g  W-55,3 g  E- 334 kcal  WW-5

1 bajgiel dostarcza około:
B-6,6 g  T-4,3g  W-29,5 g  E- 178,5 kcal  WW-3

SHARE

About Zapachy Kuchni

3 komentarze :

  1. A jaki typ mąki orkiszowej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej z Gdańskich młynów, mąka mi się już skończyła, więc ciężko mi powiedzieć na chwilę obecną jaki to był typ ;)

      Usuń
  2. Dziekuję :). Używam tę makę, więc wszystko jasne :).

    OdpowiedzUsuń