ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Pierogi ruskie- orkiszowe

Pierogi ruskie- orkiszowe

Written By Zapachy Kuchni on poniedziałek, 8 lutego 2016 | 07:30

Dziś po raz kolejny pierogi orkiszowe tym razem z farszem serowo-ziemniaczanym czyli tradycyjne ruskie. 
Jest to smak mojego dzieciństwa, a zarazem ulubiona potrawa, którą niestety w ostatnim czasie spożywam bardzo rzadko. 

Składniki:
Ciasto:
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 2 szklanki
  • Ciepła woda- 0,5-1 szklanki
  • Mąka- na podsypanie 50g
Farsz:

  • Ser biały- 200g
  • Cebula- 1 duża sztuka
  • Masło
  • Ziemniaki- 300g
  • Sól
  • Pieprz

Przepis:
Farsz: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gnieciemy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie kroimy drobno cebulę i podsmażymy, aż nabierze złotego koloru. Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy do smaku.

Ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę, w której robimy zagłębienie, do środka stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy i wykrajamy szklanką koła. Na każde koło dajemy łyżeczkę farszu i zlepiamy boki pierogów. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.


100g pierogów dostarcza około:
B-9 g  T-2 g  W-27,2 g  E- 159,6 kcal  WW-3
SHARE

About Zapachy Kuchni

2 komentarze :

  1. A jaki to typ mąki? Pełnoziarnista orkiszowa czy inna?
    Kuszą :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam mąki pełnoziarnistej orkiszowej ;)już poprawiam wpis ;) pozdrawiam

      Usuń