ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Chrupki z cieciorki

Chrupki z cieciorki

Written By Zapachywkuchni on wtorek, 19 kwietnia 2016 | 07:30

























Chrupki/chipsy, które możecie znaleźć w sklepach niestety nie zawierają żadnych korzystnych substancji, a wręcz przeciwnie. W ich składzie można znaleźć szkodliwy akrylamid, który ma działanie toksyczne jak również rakotwórcze, ponadto zawierają substancje konserwujące, polepszacze smaku oraz dużą zawartość soli i tłuszczu.
Dlatego mam propozycję na zdrowe chrupki, które będą lepszą i smaczną alternatywą.


Składniki:

  • Cieciorka- 200g
  • Olej- 1 łyżka
  • Papryka ostra

Przepis:
Cieciorkę zalać wodą na noc. Odlać wodę i wymieszać z olejem i przyprawą. Cieciorkę wysypać na blachę wyłożoną papierem. Piec w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni.

100g chrupek dostarcza:

B- 19 g  T-11  W- 60 g  E- 408 kcal  WW- 6 



SHARE

About Zapachywkuchni

5 komentarze :

  1. to moja ulubiona przekąska! mogłabym ją jeść bez końca :)
    zapraszam do udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

    OdpowiedzUsuń
  2. takie chrupki najlepiej smakują w chłodne wieczory:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy cieciorką z puszki nadaje się ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze nie próbowałam, ale myślę, że powinno wyjść identycznie :)

      Usuń