ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Kokosanki bez cukru (z ksylitolem) -dietetyczne, bezglutenowe

Kokosanki bez cukru (z ksylitolem) -dietetyczne, bezglutenowe

Written By Zapachy Kuchni on środa, 4 maja 2016 | 08:00


Bardzo lubię kokosanki natomiast te zakupione w cukierniach zawierają dużą ilość niepożądanych substancji słodzących. Dlatego nie byłabym sobą gdybym nie odchudziła i tej słodkości. Od tradycyjnych różnią się jedynie zamianą cukru na ksylitol. Taka wymiana zmniejszy lekko kaloryczność kokosanek jak również sprawia, że potrawa nie podnosi tak wysoko poziomu cukru jak po zjedzeniu identycznej z dodatkiem cukru, który posiada wysoki indeks glikemiczny (IG cukru-70, IG ksylitolu-8).

Składniki:
  • Wiórki kokosowe- 200g
  • Masło kokosowe/masło- 40g
  • Mleko- 2 łyżki
  • Ksylitol- 1/4 szklanki
  • Jajko- 1 sztuka
  • Sól

Przepis:
1. Mleko i masło rozpuścić w rondelku z cukrem. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Białko jaj ubić z dodatkiem soli. 
2. Do masy kokosowej dodać żółtko- wymieszać, a następnie stopniowo dodawać pianę z białek. Z ciasta formować kulki, które następnie kłaść na blaszce. 
3. Piec w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez około 10-12 minut. 


Jedna kokosanka dostarcza około:
B-1,3 g  T-10,4 g  W-6,6 g  E- 108 kcal  WW-0,5

SHARE

About Zapachy Kuchni

5 komentarze :

  1. Bezcukrowa wersja zawsze jest fajna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja! Robiłam podobne i zawsze wychodzą przepyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bosko ;) ;) Pokazałam przepis na fb: Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety, żeby dużooo osob zobaczyło co czarujesz w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pat Dream dziękuję za udostępnienie na grupie i za miłe słowa ;)

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń