ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Pstrąg łososiowy z kaszą i warzywami- czyli obiad 500 kcal

Pstrąg łososiowy z kaszą i warzywami- czyli obiad 500 kcal

Written By Zapachy Kuchni on poniedziałek, 23 maja 2016 | 07:30


























Jak co poniedziałek mam dla Was obiad, który zawiera tylko 500 kcal. Dziś na talerzu króluje delikatny pstrąg łososiowy, który skradł moje serce i w ostatnim czasie dosyć często raduje moje podniebienie. 
Pamiętajcie by spożywać ryby minimum raz w tygodniu, a najlepiej 2 razy. Są one źródłem cennych kwasów omega-3 takich jak  kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA), białka pełnowartościowego, jak również witamin i składników mineranych.

Składniki:

  • Pstrąg tęczowy łososiowy- 400g
  • Kasza pszenna pęczak- 100g
  • Pomidor- 200g
  • Ogórek konserwowy- 200g
  • Cytryna
  • Jarzynka bez soli
  • Bazylia
  • Koperek
  • Papryka ostra

Przepis:
Pstrąga oczyścić, posypać przyprawami i drobno pokrojonym koperkiem, skropić cytryna i zostawić na pół godziny.
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Pstrąga gotować na parze około 20 minut. Podawać z warzywami.


Wartość energetyczna porcji obiadu (w przybliżeniu):
B-43g  T-20 g  W-44 g  E- 500 kcal  WW-4

SHARE

About Zapachy Kuchni

0 komentarze :

Prześlij komentarz