ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » JAGODY GOJI co to jest i z czym się to je

JAGODY GOJI co to jest i z czym się to je

Written By Zapachy Kuchni on środa, 11 stycznia 2017 | 10:15
























JAGODY GOJI co to jest i z czym się to je 
Jagody goji to owoce rośliny o nazwie kolcowój pospolity. Roślina ta pochodzi z krajów azjatyckich, gdzie jest wykorzystywana już od ponad 2500 lat.
Jest cennym źródłem białka, który zawiera 18 aminokwasów, witamin, składników mineralnych, polifenoli oraz karotenoidów (zeaksantyna i luteina- wpływające korzystnie na wzrok 
Bardzo cennym składnikiem zawartym w goji jest LBP czyli bioaktywny kompleks polisacharydów. Według badań LBP hamuje wzrost komórek nowotworowych, spowalnia proces starzenia, podnosi odporność, poprawia wychwyt glukozy oraz wrażliwość tkanek na insulinę.
Należy pamiętać, że 100g jagód goji dostarcza aż 370 kcal. 

Można go stosować jako dodatek do jogurtów, sałatek owocowych, ciastek itp.
SHARE

About Zapachy Kuchni

0 komentarze :

Prześlij komentarz