ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Orkiszowe racuchy z jabłkami

Orkiszowe racuchy z jabłkami

Written By Zapachy Kuchni on poniedziałek, 20 lutego 2017 | 08:00
























Racuchy to jeden z moich ulubionych dań, który spożywam w momencie kiedy dopada mnie ochota na coś słodkiego. Jabłka same w sobie są słodkie w związku z czym nie potrzeba już dodatkowych substancji słodzących. 
Przepis dostałam od swojej mamy, więc zawsze wychodzą idealnie !
Takie racuchy będą ciekawym zamiennikiem pączka w tłusty czwartek :P

Składniki:
  • Jabłko- 200g
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 250g
  • Mleko 1,5%- 250ml
  • Jajko- 1 sztuka
  • Drożdże świeże- 50g 
  • Cukier- 1 łyżeczka
  • Sól- szczypta
  • Olej kokosowy- 30 ml


Przepis:
1. Mleko chwilę podgrzać, wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiksować na konsystencję śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.
2.Jabłko obrać, wydrążyć i pokroić w paski.
3. Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju, każdy pasek jabłka zanurzyć w cieście i nakładać  na patelnię. Smażyć z obu stron. 
4. Racuchy wyłożyć na ręczniku papierowym w cele odsączenia tłuszczu.

Jedna porcja racuchów dostarcza:

B-26 g T-24,5 W-24,5g E- 102kcal WW-2,5
SHARE

About Zapachy Kuchni

2 komentarze :

  1. Racuchy to mój comfort food - mamusiowe najlepsze!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wersja pełnoziarnista orkiszowa i jeszcze na oleju kokosowym to zdecydowanie moje klimaty :)

    OdpowiedzUsuń