Święta zbliżają się wielkimi krokami w związku z tym chcę się dziś z Wami podzielić moją wersją miodownika.
By tradycji stało się zadość i to ciasto postanowiłam odchudzić. Kaloryczny i o wysokim IG (indeks glikemiczny) cukier zamieniłam na ksylitol o niskim IG i kcal. Natomiast powszechnie stosowaną mąkę tortową na orkiszową, dzięki czemu zwiększyłam ilość błonnika pokarmowego oraz zmniejszyłam ilość kcal.
100g ciasta dostarcza około 320 kcal.
Ciasto:
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 2 szklanki
- Miód- 2 łyżki
- Ksylitol- 1/3 szklanki
- Masło- 70g
- Jajka- 2 sztuki
- Soda oczyszczona- 1 łyżeczka
- Cukier wanilinowy- 3 krople
Wierzchnia warstwa:
- Orzechy włoskie- 250g
- Miód- 2 łyżki
- Masło- 50g
Masa budyniowa z mascarpone:
- Mleko 1,5%- 400ml
- Budyń waniliowy bez cukru- 1 sztuka
- Ksylitol- 4 łyżeczki
- Mascarpone
- Żelatyna- 1-2 łyżeczki
Przepis:
1. Składniki na ciasto wsypać do miski i zmiksować. Blachę kwadratową 21*21 wyłożyć papierem, a następnie połową ciasta. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Orzechy drobno posiekać. W rondelku rozpuścić masło i miód, a następnie dodać orzechy. Mieszać na małym ogniu.
3. Drugą część ciała rozprowadzić na blaszce. Na cieście rozsmarować masę orzechową i piec w piekarniku.
2. Orzechy drobno posiekać. W rondelku rozpuścić masło i miód, a następnie dodać orzechy. Mieszać na małym ogniu.
3. Drugą część ciała rozprowadzić na blaszce. Na cieście rozsmarować masę orzechową i piec w piekarniku.
4. 3/4 mleka gotujemy z ksylitolem, dodajemy budyń rozpuszczony w reszcie mleka. Gotujemy ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do gotującego się budyniu. Gdy masa wystygnie miksujemy z serkiem mascarpone.
5. Na pierwszą część ciasta nakładamy masę budyniową i przykrywamy warstwą z orzechami.
5. Na pierwszą część ciasta nakładamy masę budyniową i przykrywamy warstwą z orzechami.
100g orzechowca dostarcza:
bardzo fajne ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo, pozdrawiam serdecznie ;)
UsuńSpody od razu są miekkie czy trzeba zrobić 2-3 dni wcześniej jak w zwykłym miodowniku?
OdpowiedzUsuńPowiem tak, mi wyszedł spód, który nie był ani zbyt twardy, ani zbyt miękki. Jak dla mnie w sam raz, ale to zależy od gustu ;) pozdrawiam serdecznie ;)
UsuńDziękuję. Pozdrawiam rónwież :)
Usuń