Piernik marchewkowy to ciekawa propozycja na ciasto świąteczne.Zamiana mąki pszennej na orkiszową oraz cukru na ksylitol zmniejszy kaloryczność wypieku. Dzięki czemu kawałek ciasta nie spowoduje dużych wyrzutów sumienia;)
Składniki:
- Marchew- 0,3 kg
- Mąka orkiszowa- 130g (1 szklanka)
- Soda oczyszczona- 1 łyżeczka
- Cynamon- 1 łyżeczka
- Przyprawa do piernika- 2 łyżeczki
- Olej- 25 ml (2,5 łyżek)
- Jajka- 120 g (2 sztuki)
- Ksylitol - 1/4 szklanki
- Cukier wanilinowy- 1/2 łyżeczki
- Kuleczki zbożow0-czekoladowe decorada- 1/2 paczuszki
1. Do miski wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i cynamon- wszystko razem mieszamy. Jajka ucieramy z ksylitolem, stopniowo wlewamy olej. Suche składniki mieszamy z masą jajeczną, aż do połączenia mas.
2. Marchew ścieramy na tarce ( na grubych oczkach) i łączymy z ciastem delikatnie mieszając.
3. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
Myy pyszny :) chętnie bym spróbowała bo właśnie piję kawkę :)
OdpowiedzUsuńheh to zapraszam :D
UsuńWygląda wspaniale. Dodatkowo przekonuje mnie prosty przepis :) Fajne ciacho do kawki i mleka.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo ;) przepis banalny bo takie uwielbiam :P
Usuń