Wykonany przeze mnie tort na pewno nie jest niskokalorycznym deserem, ale każdemu czasem należy się chwila zapomnienia.
Tort bierze udział w konkursie dlatego trzymajcie kciuki ! ;)
Składniki:
Biszkopt jaśniejszy:
- Mąka- 3 łyżki
 - Cukier-3 łyżki
 - Jajka- 3 sztuki
 - Proszek do pieczenia delecta-1 łyżeczka
 - Przyprawa do piernika- 1 łyżeczka
 - Kakao- 1 łyżeczka
 
Biszkopt ciemniejszy:
- Mąka- 2 łyżki
 - Cukier-3 łyżki
 - Jajka- 3 sztuki
 - Proszek do pieczenia delecta-1 łyżeczka
 - Przyprawa do piernika- 1 łyżeczka
 - Kakao- 1 łyżka
 
Masa kawowa:
- Śmietana 30%- 300ml
 - Serek mascarpone- 250ml
 - Kawa rozpuszczalna- 1 łyżeczka
 - Żelatyna- 3 łyżeczki
 - Mleko- 3 łyżki
 - Cukier puder-4-5 łyżeczek
 
Ponadto:
- Niskosłodzony dżem porzeczkowy- 1/2 słoika
 - Kamyczki czekoladowe delecta- 1 opakowanie
 - Płatki czekoladowe delecta- 1 opakowanie
 
Przepis:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, następnie dodać cukier- ubijać, dodać żółtka- ubijać. Do masy jajecznej stopniowo i delikatnie przesiewać suche składniki.
Tortownicę wyłożyć papierem i posmarować margaryną. Ciasto wlać do formy i piec w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Czynność powtórzyć do każdek warstwy.
Krem:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodawać stopniowo mascarpone i miksować.
Mleko podgrzać, rozpuścić żelatynę- wystudzić. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody- schłodzić.Żelatynę i kawę zmiksować z kremem.
Ciemniejszą część posmarować dżemem, a następnie kremem. Przykryć jaśniejszą częścią ciasta, które następnie należy posmarować kremem. Boki tortu posmarować masą kawową. Tort posypać płatkami i kamyczkami czekoladowymi. Całość schłodzić w lodówce.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do mnie: http://smilingshrimp.blogspot.com
Dziękuje bardzo ;) na pewno odwiedzę ;) pozdrawiam
UsuńWygląda wspaniale! Powodzenia ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje ;)
Usuń