Chrupki/chipsy, które możecie znaleźć w sklepach niestety nie zawierają żadnych korzystnych substancji, a wręcz przeciwnie. W ich składzie można znaleźć szkodliwy akrylamid, który ma działanie toksyczne jak również rakotwórcze, ponadto zawierają substancje konserwujące, polepszacze smaku oraz dużą zawartość soli i tłuszczu.
Dlatego mam propozycję na zdrowe chrupki, które będą lepszą i smaczną alternatywą.
Składniki:
- Cieciorka- 200g
- Olej- 1 łyżka
- Papryka ostra
Przepis:
Cieciorkę zalać wodą na noc. Odlać wodę i wymieszać z olejem i przyprawą. Cieciorkę wysypać na blachę wyłożoną papierem. Piec w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni.
100g chrupek dostarcza:
B- 19 g T-11 g W- 60 g E- 408 kcal WW- 6
to moja ulubiona przekąska! mogłabym ją jeść bez końca :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html
takie chrupki najlepiej smakują w chłodne wieczory:)
OdpowiedzUsuńPysznie! :)
OdpowiedzUsuńCzy cieciorką z puszki nadaje się ?
OdpowiedzUsuńSzczerze nie próbowałam, ale myślę, że powinno wyjść identycznie :)
Usuń