Przepis na tę pyszną wędlinę dostałam od mojej mamy (w jej przepiśniku znajduje się wiele ciekawych dań). Sposób jej wykonania jest banalnie prosty.
Przygotowywanie wyrobów mięsnych w domu ma wiele zalet. Po pierwsze to my sami decydujemy co do niej dodamy, dzięki czemu nie będzie posiadała niepożądanych substancji.
Po drugie (moim zdaniem) jest o wiele smaczniejsza niż te zakupione w sklepach, a po trzecie przygotowywanie czegoś zdrowego samemu sprawia ogromną radość !
Tę pieczeń można wykorzystać jako mięso do kanapek lub do II dania.
Składniki:
- Szynka - 1 kg w jednym kawałku
- Sól czosnkowa- około 2-3 łyżeczek
- Papryka- łyżeczka
- Majeranek- 1-2 łyżeczki
- Olej-ok. 60 ml
Przepis:
Szynkę natrzeć przyprawami, polać olejem i zostawić na noc/dzień w lodówce. Przewrócić na drugą stronę 1-2 razy. Piec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym przez około 70-80 minut w temperaturze 180 stopni.
Ps: By była bardziej soczysta należy podlewać ją wodą w czasie pieczenia.
Kawałek szynki dostarcza :
zjadłabym kawałek takiego mięska
OdpowiedzUsuńTaka domowa szyneczka najlepsza :-) też robię sama :-)
OdpowiedzUsuńJa wychodzę z założenia, że wszystko wykonane samemu jest pyszniejsze i na pewno zdrowsze ;)
UsuńWygląda super :) Ja też wolę takie rzeczy zrobić sama i wtedy wiem, co jem :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym, takie mięsko jest najsmaczniejsze.
OdpowiedzUsuń