Jeśli mowa o zupach to mam do nich dwie lewe ręce dlatego często ich gotowanie zlecam innym :D W moim wykonaniu można posmakować wyłącznie banalne przepisy. Jednym z nich jest właśnie krem z gruszki i pietruszki. Trochę odbiega od tradycyjnej zupy, gdyż ma słodkawy posmak. Natomiast mam nadzieję, że posmakuje odkrywcom nowych smaków !
Ps: Z przepisu wyjdą 3 porcje. Można podawać z grzankami.
Składniki:
- Gruszka- 3 sztuki
 - Pietruszka korzeń- 3 sztuki
 - Pietruszka nać- do posypania
 - Bulion warzywny- szklanka
 - Tymianek
 - Pieprz
 - Sól
 - Gałka muszkatołowa
 - Masło- 1 łyżka
 - Cebula- pół sztuki ok. 50g
 - Olej rzepakowy
 
Przepis:
1. Pietruszkę i gruszkę obrać. Połówkę pietruszki pokroić w plastry resztę wraz z gruszką pokroić na drobne kawałki. Cebulę pokroić w paski, zeszklić w garnku dodać rozdrobnione składniki. Gotować wraz z bulionem, aż do miękkości. Na końcu doprawić i zmiksować.
2. Plastry pietruszki podpiec w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze około 100 stopni, aż do zarumienienia. Udekorować wierzch zupy chipsami z pietruszki.
Jedna porcja dostarcza:
B- 2,6 g  T-4,33 g  W-21 g  E-112  kcal  WW- 2 
Uwielbiamy takie przepisy!!! Mniam! Zapraszamy do nas na www.kcalmar.com :)
OdpowiedzUsuń