Już od dawna słyszałam o pizzy z kalafiora, ale trochę czasu minęło nim podjęłam decyzję by ją przygotować.
Co ją odróżnia od tradycyjnej pizzy poza innym spodem ? Z pewnością to, że nie zawiera glutenu, cukru (dodawanego do wyrośnięcia drożdży) oraz zdecydowanie mniejsza kaloryczność. Mogą ją spokojnie spożywać osoby będą na diecie odchudzającej, albo wykluczające gluten.
Polecam ją gorąco bo jest naprawdę bardzo pyszna ! Spód nie jest tak zwarty jak w tradycyjnej pizzy zatem na pewno nie da się jej jeść bez użycia sztućców ;)
Składniki:
Ciasto:
- Kalafior- 1 duży
- Jajko- 1 sztuka
- Ser twarogowy wędzony- ok. 50g
- Tymianek
- Zioła prowansalskie
- Papryka ostra
- Pieprz
- Filet z kurczaka -150g
- Mozzarella- 125 g
- Pomidor- pół sztuki
- Ogórek- kilka plastrów
- Kukurydza
- Przyprawa do kurczaka
- Rukola
Przepis:
1. Kalafior bardzo drobno rozdrobnić i gotować w osolonej wodzie przez około 20 minut. Następnie odcedzić i ostudzić.
2. Kurczaka pokroić w drobne kawałki, posypać przyprawą i usmażyć na patelni teflonowej. Warzywa pokroić w plasterki. W między czasie przygotować sos czosnkowy.
3. Kalafior wrzucić do czystej ściereczki kuchennej i odcisnąć z wody. Następnie wymieszać w misce z jajkiem, serem i przyprawami.
4. Blaszkę wyłożyć papierem i ukształtować z kalafiora okrąg grubości około 1 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie nałożyć na pizzę warzywa, kurczaka i przykryć serem mozzarellą. Piec w piekarniku około 10 minut.
5. Gotowe polać odchudzonym sosem czosnkowym.
Połowa pizzy dostarcza (bez sosu):
B- 51,5 g T-18 g W-32 g E-450 kcal WW- 3
100g pizzy dostarcza (bez sosu):
B-7,4 g T-2,6 g W-4,6 g E-64,3 kcal WW- 0,5
250 ml sosu czosnkowego dostarcza :
B-11g T-24 g W-23g E- 342 kcal WW- 2
o matutlu jakie pyszności!!!
OdpowiedzUsuń;) zapewniam, że tak jest ! ;)pozdrawiam
UsuńJak pięknie wygląda) ))))
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo i pozdrawiam ;)
UsuńA czym mozna zastapic ser wedzony? Czy ze zwyklym twarogiem bedzie tez dobre?
OdpowiedzUsuńPani Aniu jak najbardziej może być zwykły twaróg. Ja akurat pod ręką miałam tylko wędzony, ale może być zwykły lub parmezan ;) pozdrawiam
UsuńA da się to zrobić na patelni?? Nie mam piekarnika:(
OdpowiedzUsuńOj ciężko mi powiedzieć bo nie próbowałam :) warto spróbować chyba powinno wyjść :)
UsuńPozdrawiam